Els Falcons de Barcelona hem acomiadat la present temporada amb dues actuacions històriques, una al barri del Clot i l’altra al barri de Sant Andreu, en el marc de les respectives Festes Majors.
L’actuació del Clot, del dia 15 de novembre, es va iniciar amb les matinades de grallers organitzades pels Castellers de Barcelona, a les quals els nostres grallers i tabalers van participar. Més tard, cap a les 10h del matí es va iniciar la cercavila, acompanyats dels Bastoners del Clot i la Moixiganga de Barcelona. Durant la cercavila es van construir figures que feia temps que no es portaven a plaça, com els Lleons i el Molinet, així com també es van poder veure Ventalls, la Pira 5-5 amb 2 Pires 2-1, l'Avet de 8 i diversos Pilars caminats d’entrada a plaça.
Un cop arribats a la Plaça Valentí Almirall es van executar les següents figures: la Serra de 7 puntes i 2 Pilars de 3, la Tripira 4-4 amb puntes acompanyada de 2 Tripires 1-1, dues Piràmides de 4 i dues Piràmides de 3, un Vol Coronat de 4 amb 2 Vols de 4 simultanis, quatre Planxes i l’Escala de 8 per acomiadar l’actuació.
Val a dir que el Clot és el barri que ens va veure néixer i es de les actuacions que portem més anys realitzant, sempre intentant portar els nostres màxims amb els efectius disponibles.
L’actuació de Sant Andreu es va realitzar davant la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra el passat 28 de novembre. Es va entrar a plaça amb 2 Pilars de 3 caminats i dues Quàdrigues, al so de la cançó Ball de dimonis de Massalfassar.
Tot seguit, es va iniciar l’actuació realitzant les següents figures: la Serra de 4 puntes amb Pilar de 3 al mig, la Pira 5-4, un Vol de 4 acompanyat de 2 Vols de 3, l’Avet de 7, tres Piràmides de 3 i Planxes.
En acabar l'actuació, els músics van tocar la Polca d'Ours animant a tots els membres de la colla, així com tothom que es va voler afegir, a ballar aquest ball tradicional.
Per últim, esmentar que estem molt feliços del nivell assolit a les figures d’aquest any i esperem seguir treballant de valent per continuar millorant la següent temporada, després d’un merescut descans i unes bones vacances.
Només recordar-vos que el dia 20 de desembre estarem presents traient la Carassa pel mercat de Santa Llúcia, dins de les festes nadalenques de la ciutat de Barcelona i essent aquest l’últim acte oficial del 2015.
Un any més hem celebrat el dia de la nostra colla. Enguany la Diada dels Falcons de Barcelona 2015 va tenir lloc diumenge 25 d’octubre amb algunes novetats; com ara l’organització de les primeres matinades dels Falcons de Barcelona.
Prop d’una quinzena de grallers i tabalers van reunir-se a quarts de 8h davant la Casa dels Entremesos i a les 8h van començar a entonar el tradicional toc de matinades pels carrers de Santa Caterina i el Born, ja que el recorregut va anar fins al Fossar de les Moreres (moment en què els músics van tocar l’himne dels Segadors) i van tornar-se’n a la CdE per seguir amb la diada.
Un cop acabades les matinades, a les 10h ja ens trobàvem a la plaça Ramón Berenguer i poc abans de les 10.30h van començar les actuacions de presentació de les colles convidades; que aquest any vam tenir el plaer d’estar acompanyats pels Falcons de Vilafranca, la Víbria de Barcelona i l’Arpella de Ciutat Vella portades per l’Associació de Festes de la Plaça Nova, el Ball de Bastons de l’Esbart Català de Dansaires i els Trinigrallaos que tornaven a repetir assistència però en aquesta ocasió acompanyats de la Nébula, una de les bèsties de foc del grup Trinifoc de la Trinitat Vella. Després de les presentacions vam iniciar la cercavila, d’aquesta manera estrenàvem la primera activitat a la plaça Ramón Berenguer després de la seva recent remodelació.
La primera parada la vam fer a la plaça Sant Jaume on cada colla va fer una petita actuació de mostra i Barcelona i el món falconer va tenir el plaer de veure per primera vegada a la història la primera Escala de 9 conjunta carregada amb 2 enxanetes (una de cada colla).
A nivell tècnic hem de celebrar les grans figures que vam realitzar, les quals van constituir la millor actuació del que portem d’història.
A la plaça Ramón Berenguer vam executar les primeres 2 figures, que van ser 5 Planxes amb 1 Ventilador i el Vol de 5 acompanyat de 2 Vols de 4; les quals deixaven entreveure que les figures que esdevindrien serien prometedores.
A plaça Sant Jaume hi vam entrar amb 2 Quadrigues coronades seguides de 2 Quadrigues. Com a figura de mostra vam fer la Doble Escala de 7 amb Pilar de 3 al mig i la primera Escala de 9 conjunta del món falconer amb els companys de Vilafranca.
En arribar davant l’església de Santa Maria del Mar, també coneguda com a Catedral del Mar, vam fer 2 Pires 5x4 amb una Pira 4x3 simultànies. Passant pel Fossar de les Moreres vam aturar-nos-hi per fer un Pilar de 4 i així encarar el tram final de la cercavila.
Sota un cel ennuvolat, l’entrada a plaça va ser imponent amb 6 Pilars de 3 caminats i girats seguits de l’Escala caminada que donaven pas a les actuacions de lluïment.
Els últims en actuar vam ser nosaltres, després d’haver gaudit de tots els nostres convidats. Les últimes figures que va poder veure la Diada dels Falcons de Barcelona van ser la Serra de 8 puntes amb 3 Pilars de 3 al mig, la Pira 5x5 acompanyada de 2 Pires 4x3, 2 Avets de 8 (primera vegada a la història), 5 Vols Corononats (2 de 4, 1 de 3 i 2 de 2), l’Escala de 9 i el 4rt Pilar de 4 aixecat per sota, net i girat de la nostra vida que no es va poder descarregar per ben poc. Una vegada feta l’entrega de records, els músics van tocar la Polca d’Ours que va ser ballada per la majoria dels presents a la plaça.
Per acabar, destacar les grans figures que va fer Vilafranca, entre d'elles la Pira 6x6, el Pilar de 5ps, l'Escala de 10, l'espectacular Ventallot acompanyat d'un Ventall de 3 i un Ventall de 2 i la Piràmide de drets de 5.
El passat diumenge 11 d'octubre vam participar un any més a la Festa Major de les Corts, actuant al migdia al Carrer Benavent. Es va iniciar l'actuació entrant a plaça amb dos Pilars de 3 i l'Escala caminada. Tot seguit es van començar a realitzar les figures caracteríctiques i el públic encuriosit es va anar apropant a veure l'actuació.
Les figures que es van realitzar son la Serra de 4 puntes amb 2 Pilars de 3, la Pira 5x5 acompanyada de dues Pires 2x1, dues Piràmides de 4 i una de 3, 2 Avets de 6 simultanis, un Vol de 4 i dos Vols de 3 coronats, dues Tripires 3x2 amb dues puntes, tres Planxes amb 2 Ventiladors i per finalitzar l'actuació es va executar l'Escala de 8 amb 4 puntes. Val a dir que es van portar a terme el màxim de figures possibles i es van estrenar falconers en posicions noves, seguint la dinàmica de tot l'any.
Així doncs, els Falcons de Barcelona vam realitzar una actuació prou lluïda tot i ser una actuació amb menys quorum de l'habitual degut els dies festius. D'aquesta manera es confirma el bon estat de forma de la colla un parell de setmanes abans d'encarar la Diada de la Colla del dia 25 d'octubre, on esperem mantenir el mateix nivell i fer una actuació de màxims afrontant els nostres reptes.
Cada any, la Festa Major de la nostra ciutat comença amb el Toc d’Inici en cloure el pregó. Enguany, l’acte inaugural de La Mercè va caure en divendres 18 de setembre.
Com és habitual, una cercavila protocol·lària amb entremesos de la ciutat va iniciar el recorregut al Palau de la Virreina i va arribar a plaça Sant Jaume, on cadascuna de les agrupacions va realitzar la seva exhibició, acompanyats musicalment pels Ministrils del Camí Ral. La tradicional sortida des de l’Ajuntament la vam fer amb 4 Pilars de 3 caminats i com de costum, quan va ser el nostre torn, vam oferir a la ciutat la nostra figura excepcional anomenada “Trèvol”; demostrant una gran harmonia i sincronització amb la música, la qual cosa va compensar la caiguda del pilar quan ja estava mig descarregat que va quedar com una anècdota sense importància.
Un parell de dies més tard, el diumenge 20, vam celebrar el Matí Falconer, on vam ser acompanyats pels Falcons de Capellades.
Aquests van iniciar la jornada executant les seves tres primeres figures a la Plaça Nova. Quan van acabar ells va ser el nostre torn, on vam fer 2 Pires 5x4 simultànies, 2 Tripires 3x3 amb 3 puntes i 2 Vols de 4 coronats, 1 vol de 3 coronat i 2 vols de 2 coronats simultanis que van donar peu a obrir la cercavila fins a arribar a la Plaça Sant Jaume. El recorregut el vam tancar amb la nostra imponent entrada a plaça composta pel Niku, 6 Pilars de 3 caminats i una Escala Caminada. Després de la gran exhibició dels capelladins ens tocava ensenyar a la ciutat tot el que portàvem assajat. La primera figura que va veure la Plaça va ser la primera Serra de 8 puntes amb 3 Pilars de 3 al mig que fèiem per primer cop. La resta de figures van ser l’intent de Pira 6x5, 2 Piràmides de 4, 1 Vol de 5, 2 Vols de 4 i 2 Vols de 2 coronats simultanis, 3 Planxes amb 3 Ventiladors, la 10a Escala de 9 de la nostra història i el 2n Pilar de 4 aixecat per sota net i girat que s’ha fet en el que portem de vida. En acabar, la Plaça va fer una gran ovació per agrair tot l’esforç realitzat durant l’actuació. Un cop finalitzada l’actuació, representants de la colla van ser rebuts dins de l’ajuntament per l’alcaldessa Ada Colau, la qual ens va fer entrega del record de la Mercè15.
Dijous 24, els nostres músics van participar en les tradicionals matinades que van anar des de la Plaça de la Mercè fins a la Plaça Sant Jaume, passant per la plaça Sant Josep Oriol on vam fer 2 Pilars de 4 de germanor simultanis amb els Castellers de Barcelona. Aquell mateix dia, al vespre, vam finalitzar els nostres actes de la Festa Major col·laborant amb la Fura dels Baus participant en l’espectacle de cloenda de la 20a Mostra d’Associacions , celebrada a Plaça Catalunya.
El passat onze de setembre, Diada Nacional de Catalunya, els Falcons de Barcelona vàrem matinar per realitzar les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael de Casanova i al Fossar de les Moreres. A Casanova vam fer la tradicional Escala de 7 abans de fer l’ofrena que diferència d’altres anys es van realitzar dues columnes de tres (Pilars de 3) per arribar al capdamunt de l‘estructura, donat que el pes de la composició floral ho requeria.
Sobre les 11h arribàvem al Born per fer la segona ofrena del dia. Un cop situats al Fossar de les Moreres vam aixecar 5 Piràmides de 3 i just abans de deixar el nostre ram, els nostres músics van entonar Els Segadors mentre la colla executava la figura Les 4 Barres tal i com l’ocasió ho demanava.
Una estona més tard, cap a quarts de dues, actuàvem a La Llagosta on celebraven la seva Festa Major i hi vam dur figures com la Serra de 6 puntes amb 2 Pilars de 3 al mig, la Pira 5x5 amb noves incorporacions, dues Piràmides de 4 i una Piràmide de 3 simultànies, un Avet de 8 amb dos mini-avets, 2 Vols de 4 i 1 Vol de 3 simultanis i l’Escala de 8.
Per acabar l’intens dia, els Falcons de Barcelona vam assistir a la Via Lliure de la Meridiana. Ubicats al tram 83 vam oferir un petit tast de figures per amenitzar l’espera de l’acte oficial.
Aquest diumenge els Falcons de Barcelona hem actuat a la Festa Major de Sentmenat, iniciant així el segon tram de temporada. D’aquesta manera hem començat a posar en marxa les màquines després d’unes merescudes vacances.
Al voltant de les 11:30 del migdia juntament amb la colla gegantera de Sant Llorenç de Savall i els Geganters i Grallers amfitrions hem sortit des de la plaça de l’església en cercavila amb els nostres habituals pilars de tres caminats, no gaire més tard hem entrat a plaça amb l’escala caminada per oferir al poble l’actuació preparada, de la que podem destacar: el vol de 5, l’escala de 8 i la serra de 6 puntes amb 2 pilars al mig.
Per acabar els músics de les tres colles han tocat la Polca d’Ours i la gent del poble ha sortit a ballar, la festa ha acabat amb un ambient de rauxa i festivitat.
Cada any per Sant Roc, la Plaça Nova de Barcelona celebra la seva Festa Major i amb la d’enguany ja porten 426 anys celebrant-la. Dissabte 15 d’agost i dins del marc de la FM de PN vam participar en l’última Festa Catalana falconera de la temporada acompanyats del Ball de Gitanes de Mataró i els Falcons de Vilanova i la Geltrú.
El Ball de Gitanes van actuar primer i un cop acabat el seu repertori de danses va ser el torn dels Falcons.
L’entrada a la plaça, feta simultàniament amb els Falcons de Vilanova, la vam fer amb 4 Pilars de 2 seguits de l’Escala Caminada. L’estructura de l’actuació va ser la mateixa que en les anteriors edicions; 3 rondes alternades de 2 figures, tot i que aquesta vegada teníem l’amenaça d’uns núvols que volien descarregar.
En el nostre cas, la primera ronda la vam començar amb la Serra de 6 puntes amb Pilar de 3 al mig i la Pira 5x4 amb 2 Pires 2x1 simultànies. A la segona ronda vam dur 3 Planxes i el Vol de 4 coronat amb 2 Vols de 3 simultanis. Les figures que vam fer a la tercera ronda van ser 2 Piràmides de 4 amb 1 Piràmide de 3 i l’Escala de 7 amb 2 Puntes.
La pluja va començar durant la tercera ronda que vam poder finalitzar ambdues colles, però malauradament no va permetre que féssim l’Escala de germanor que acostumem a fer en acabar les actuacions.
Enguany hem tornat a participar a l’APLEC Internacional que organitza ADIFOLK anualment per promoure la cultura i folklore català a les principals ciutats europees.
Divendres 7/08 va ser l’espectacle inaugural al Teatre Carignano. La nostra aportació va ser la figura de les Planxes, acompanyades musicalment pels nostres músics i els Ministrers del Sabre, on les enxanetes duien uns brots de raïm que van fer baixar i la colla va recollir simbolitzant la verema.
Dissabte 8/08 al matí vam compartir la Plaça San Carlo amb les colles sardanistes Xàldiga i Dolç Infern, acompanyades per la Cobla Camps, on va manar fent les figures entre sardana i sardana. A la tarda es va fer l’entrega de records amb la presencia dels nostres president, vici-president i una enxaneta. Al vespre havia de ser el torn de l’espectacle que portava per títol “La lluna i el sol, La Dora i el Po” però la pluja va fer que ens aixopluguéssim sota els porxos de la Piazza San Carlo i féssim 4 o 5 figures mentre els altres balls també anaven fent les seves actuacions. Malgrat que tot va ser de manera improvisada, el resultat va ser molt xulo.
Diumenge 9/08 a la tarda els músics de la colla van participar en una petita cercavila per la Plaça San Carlo a ritme de Toc d’Inici. Al finalitzar la cercavila, a dalt de l’escenari vam fer la Serra, la Pira 5x4 i l’Avet de 8. Al vespre va ser l’espectacle de comiat que portava per títol “Eridamus” i que també es va fer a la Piazza San Carlo. En aquesta ocasió la plaça va veure l’Escala de 8 mentre actuava simultàniament la Moixiganga de Sitges. Per cloure finalment l’acte es va fer un Tirabol, moment en què vam fer la figura creada per nosaltres anomenada Les 4 Barres.
Ja per acabar només ens queda agrair a ADIFOLK tant la organització duta a la capital del Piamont com el disseny dels espectacles i desitjar que vulguin tenir la nostra participació en futures ocasions.
El dijous 30 de juliol, al vespre, vam desplaçar-nos fins al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per actuar en un congrés de caràcter privat per l’Asseguradora MetLife.
L'espera prèvia va fer que poguéssim assajar les figures que anàvem a portar davant del públic mexicà i tenir temps per a descansar.
En un principi anàvem a portar només 4 figures; però finalment en vam fer 5 degut a l’entusiasme del públic i decisió de l’organització. Així doncs, les figures que vam lluir dins del gran edifici històric de la nostra ciutat van ser les següents: Serra de 6 Puntes i Pilar de 3 al mig, 2 Vols de 4 i 2 Vols de 3 simultanis, 3 Planxes amb 2 Ventiladors, Pira 5x4 i l’Escala de 8.
Entre dijous 23 i divendres 24 de juliol, uns 70 membres de la colla vam desplaçar-nos en avió fins a Brussel·les per actuar a l’Sfinks Mixed Festival; un festival de músiques del món que se celebra anualment a Boechout (Anvers) i que per primera vegada també hi actuava una colla de Falcons.
En total vam fer fins a 7 actuacions i 64 figures en tan sols 3 dies. El divendres 24, quan encara no estava la colla al complert, vam haver de fer les 3 primeres actuacions. Dissabte, ja amb tots els components que vam desplaçar-nos fins a Bèlgica, vam fer les 3 següents; i diumenge al matí vam fer la setena actuació abans de marxar cap a terres catalanes.
Ja fa dues setmanes que vam fer la millor actuació de la nostra història a la XIV Trobada de Colles de Falcons i amb aquestes actuacions hem demostrat a Europa que no hem afluixat i que tenim present que en poc més d’un mes tenim la 2a cita important de cada any: La Mercè. Una oportunitat per igualar, i fins i tot superar, el que vam fer a Vilafranca l’11 de juliol.
No podíem esperar menys de les nostres falconeres i falconers en aquest intens viatge, ja que de les 64 figures fetes en destaquem les següents: l’Avet de 8 i els 3 Avets de 7, les 15 Planxes, les 3 Serres de 8 puntes amb 2 Pilars de 3 al mig, el Vol de 5, els 2 Vols de 4 coronats simultanis, les 3 Piràmides de 4 i les 5 Piràmides de 3 que vam fer acompanyant una de les Piràmides de 4, la Pira 5x5 i les 4 Pires 5x4 (dues d’elles simultànies), les 4 Escales de 8 i l’Escala de 9.
Per acabar, volem agrair per una banda l’organització del festival per l’acollida que vam tenir; així com, també, el tracte que vam rebre entre actuació i actuació. I per l’altra banda agrair l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i la Generalitat de Catalunya la seva col·laboració en aquesta experiència tan gratificant.
El passat 18 de juliol vam tornar a actuar davant la Catedral de Barcelona amb motiu de la Festa Catalana, celebrada cada dissabte durant els mesos d’estiu.
Aquesta vegada vam estar acompanyats pels Falcons de Piera i els gegants petits de Sant Pere de les Puel·les.
L’actuació va tenir la mateixa dinàmica que les anteriors edicions: entrada de presentació i 3 rondes amb 2 figures en cada ronda. Així doncs, vam entrar amb 4 Pilars de 2 seguits de l’Escala Caminada i un cop col·locats a lloc vam prosseguir amb les dues primeres figures; la Serra de 8 puntes i la Pira 5x4 (amb nous canvis a l’alineació) acompanyada de 2 Pires. En segona ronda vam portar la Piràmide drets de 4 amb tres Piràmides de 3 i el Vol de 4 amb quatre Vols de 3. Les figures que vam fer a l’última ronda van ser per una banda, tres Planxes amb 1 Ventilador, i per l’altra banda l’Escala de 7 amb 4 puntes. Unes figures, que malgrat la falta d’assistència, van poder estar al màxim i executar-se amb gran solvència. Com de costum, per tancar l’actuació ens vam ajuntar les dues colles falconeres per fer una Escala conjunta (en aquest cas de 7) i una posterior foto de germanor.
Després de la jornada vam parlar amb la Marta Alonso perquè ens expliqués la seva experiència fent per primera vegada un pilar de tres a les planxes. Tot i haver fet ja un pilar de tres en una actuació fa gairebé 2 anys a la Barceloneta ens explica que s’ha sentit molt il·lusionada quan li han dit prèviament a l’actuació i està molt contenta d’haver-se estrenat en aquesta posició.
Dissabte passat a Vilafranca del Penedès va tenir lloc la 14a Trobada Nacional de Falcons, la nostra colla va portar a plaça la millor actuació de la història demostrant un cop més el bon estat de salut dels Falcons de Barcelona.
Aquesta festa va estar emmarcada amb els actes que s’estan portant a terme durant el 2015 a Vilafranca del Penedès com a Capital de Cultura Catalana, contribuint a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i la cultura.
La diada va començar a les 17h reunint totes les colles al monument dels Falcons per fer una fotografia conjunta. Des d’allà es va començar la cercavila per tota la Rambla de Sant Francesc, encapçalats per Falcons de Barcelona on vam portar a terme la Serra de 8 puntes amb 2 Pilars de 3 al mig, 2 pires 5x4 simultànies fetes per primera vegada, 4 planxes i 2 ventiladors, una escala caminada, 2 vols de 4 coronats i un vol de 4 simultanis i històrics a la colla; i 2 piràmides de 4 amb 3 piràmides de 3. De camí cap a la plaça de la Vila vam poder fer un avet de 8 acompanyats de dos de 4.
Amb 4 pilars de 3 i 7 pilars de 2 vam ser el primers en entrar a plaça, impacients per lluir-nos amb els plats forts del dia vam anar veient com entraven totes les colles a la Plaça de la Vila, i quan hi vam ser tots van començar les 4 rondes.
Totes les colles van esforçar-se per portar el seu millor repertori i fer una gran actuació, nosaltres vam començar amb el vol de 5 acompanyat per dos vols de 3 i 2 vols de 2 coronats, vam seguir amb la pira 5x5 i dues pires 3x2 simultànies i la tripira 4x4 amb puntes. Pier concloure la diada vam fer una ronda conjunta on totes les colles van fer la seva millor escala, nosaltres vam fer una escala de 9, la més matinera de la nostra història.
En acabar, vam anar un sopar totes les colles juntes i finalment vam gaudir d’un concert a l'aire lliure del grup local Miaú i la Dj Neus González, en el qual va regnar un ambient molt festiu i amigable entre les colles.
L’última actuació abans de la XIV Trobada de Colles de Falcons ha sigut aquest dissabte, 4 de juliol, a la Festa Catalana. Aquesta vegada, la colla de falcons convidada han sigut els anoiencs Falcons de Vilanova d’Espoia que juntament amb els Gegants de la Barceloneta hem sigut els encarregats d’oferir al públic (majoritàriament turistes) un petit tast de la nostra cultura popular i tradicional.
L’actuació ha començat amb una petita entrada per separat de cada colla i seguidament, 3 rondes de 2 figures que s’han fet alternades i una vegada finalitzades, les 2 colles falconeres han fet una Escala de 7 conjunta, on les faixes vermelles i bordeus s’han barrejat a dins de la mateixa figura .
L’entrada l’hem fet amb dos Pilars de 3 caminats, i finalment girats, seguits d’una imponent Escala Caminada.
Les primeres figures han sigut la Serra de 6 puntes amb 2 Pilars de 3 al mig seguida per la Pira 5x4 (amb bastants canvis de posició però molt ben treballada); en segona ronda ha sigut el torn dels Vols i les Piràmides de drets. Els Vols els hem presentat fent-ne 3 de diferents (un de 4, un de 4 coronat i un de 3 també coronat) simultàniament i de Piràmides de drets en vam fer 4 simultàniament (una de 4 i tres de 3). En l’última ronda vam dur tres Planxes amb 2 Ventiladors i seguidament l’escala de 8 amb puntes, en la qual també s’estrenaven canvis de posició.
Després de l’actuació hem parlat amb la Raquel B. i la Mercè Ch. ja que per a elles ha sigut una actuació una mica més especial que per a la resta. A continuació ho sabreu:
La Raquel ens comenta que ha pujat un pis i s’ha estrenat a la posició de 4 a l’Escala de 8. “Ja havia fet l’Escala a la posició de 5. Però al veure el terra més avall sembla que t’ho prenguis més en serio perquè imposa, ja que jo no tinc experiència castellera, tot i que t’hi vas acostumant”. Un gran avenç per la Raquel que porta només2 mesos amb nosaltres que acaba valorant l’actuació: “jo crec que ha anat molt bé perquè s’han fet coses arriscades i quan miraves a la gent del públic i els veies impressionats”.
La Mercè s’ha estrenat a la Pira 5x4 al segon pis de la rengla de 4 que va de cul al públic. “Ja l’havia assajat unes quantes vegades aquesta temporada però avui la tècnica ha confiat en mi i m’han posat en actuació i estic molt orgullosa i molt contenta que m’hi hagin posat”. A més a més, la Mercè ens diu que fa 11 anys que està a la colla i és la primera vegada que està tota la família a la Pira 5x4. “No m’havia adonat fins que m’ho han dit i m’he quedat molt sorpresa perquè fa molts anys que fem figures a la colla i ha sigut un plaer i un orgull poder estar tots 5 dins d’una figura tan important com la Pira 5x4. Ha sigut molt bonic”. Des de Falcons de Barcelona felicitem a la família Monell-Chaure per la seva primera Pira 5x4 familiar! Per acabar la mare de família ens valora l’actuació: “l’actuació ha sigut molt maca, hi ha hagut força assistència i hem fet figures grans com els Vols, que podríem dir que ja hem consolidat el Vol de 4 Coronat”.
Dissabte 27 de juny, al matí, vam anar a Capellades per a celebrar el 3r aniversari dels Falcons de Capellades. Un dia ben assolellat i calorós que va deixar grans figures per part de les 2 colles: Capellades duia per primera vegada l’Escala de 8 i 2 Pilars de 3 a la Serra i nosaltres vam seguir amb les rotacions en diverses figures i vam estrenar el primer Ventall de 3 de la temporada.
A les 12h, les 2 colles vam dirigir-nos des del lloc de trobada fins a la plaça de Catalunya per a fer l’actuació. Aquesta va consistir en 2 torns de 3 figures per a cada colla, intercalats.
Les 3 figures del primer torn van ser la Serra de 6 puntes amb Pilar de 3 al mig, la Pira 5x4 i 2 Piràmides de 4 i una Piràmide de 3 simultànies. Després de les 3 primeres figures dels capelladins va arribar el nostre 2n torn, en el qual vam fer el Vol de 4 coronat amb 2 Vols de 4 simultanis, 3 Planxes i l’Escala de 8.
En acabar el 2n torn dels de Capellades hem fet una cercavila on hem fet Quàdrigues, Pilars de 3 caminats, una Tripira 4x4 amb puntes, 2 Avets de 6 simultanis i el 1r Ventall de 3 de la temporada.
La cercavila la vam acabar davant del Molí paperer (Museu del paper) on vam fer una Escala de 8 conjunta que posava punt i final a l’actuació i donava pas al dinar de germanor que ens van oferir els amfitrions amb festa inclosa!
En aquesta ocasió hem parlat 3 membres: amb el Lavan, l’Ivan Sancho i la Mercè Monell.
Enguany, i després de 4 anys, hem tornat a passar la Revetlla de Sant Joan a Elna, municipi situat a 14 km al sud de Perpinyà. El dimarts 23 de juny vam sortir de Barcelona a quarts de cinc de la tarda per actuar a les 21h a la localitat rossellonesa, abans de l’arribada de la flama del Canigó. Vam iniciar l’actuació amb 2 Pilars de 3 caminats, seguits d’una Escala Caminada. Un cop situats al mig de la plaça vam continuar amb la 1a Serra amb 2 Pilars de 3 de la temporada. A més a més, també és la primera vegada que els 2 baixos dels Pilars a la Serra són falconeres. A continuació, vam portar la 1a Pira 5x5 de la temporada celebrada amb força aplaudiments. Després vam tornar a dur les 2 Piràmides drets de 4 amb 1 Piràmide drets de 3 simultànies, on en una de les Piràmides de 4 s’estrenaven 3 dels 4 baixos. Seguidament vam fer 2 Vols de 4 amb 1 Vol de 3 Coronat, 2 Avets de 6, 2 Tripires 3x3 amb 2 puntes, 3 Planxes i l’Escala de 8. En arribar la flama, vam fer un Pilar de 4 amb l’himne dels segadors tocat amb gralla i cantat a la vora de la gran foguera. Després de la gran actuació aconseguida, hem parlat amb la Judith Guzmán per haver-se estrenat com a segona d’un Pilar de 3 a les Planxes. Ens explica que s’ha estrenat, amb el Lavan de baix i el Xavi d’enxaneta, però s’ha sentit una mica insegura pels nervis de l’actuació. L’experiència li ha agradat perquè ja l’havia assajat, sobretot amb el Lavan i això li donava seguretat. Per acabar, hem parlat amb la Júlia A. i la Cora Ll., cosines i de 8 anys, que han fet la seva primera Pira 5x5 com a dosos. Ens expliquen que no estaven nervioses perquè estaven contentes de fer-la. La Júlia ens diu que “quan l’enxaneta estava a dalt he notat com se li relliscava el peu, però al final no ha caigut.” En canvi, la Cora ens ha dit que “quan estaven a dalt de la Pira hi havia un drone que feia soroll i distreia.”
La Llacuna, ha vist com els Falcons de Barcelona hem tornat a fer un pas més fent el primer Vol de 4 Coronat acompanyat de 2 Vols de 3. Diumenge 14 de juny del 2015 és una data que ja no oblidarem.
El públic d’una actuació en la que ja vam participar l’any passat ha pogut veure el nivell que està assolint la colla enguany. Hem començat l’actuació amb una Escala Caminada i 4 Pilars de 2. Seguidament hem portat les figures que millor tenim: la Serra de 6 puntes amb Pilar de 3 al mig, Pira 5x4 amb dues 2x1, 4 Piràmides drets de 3, Avet de 8, Tripira 4x3 amb 2 puntes, 3 Planxes i l’Escala de 7.
Unes figures que si li sumem el primer Vol de 4 Coronat de la història dels Falcons de Barcelona diuen molt del nivell tècnic que estem assolint a falta d’un mes per la Trobada de Colles 2015.
Avui parlem amb l’Anna Cerdán, una de les falconeres que ha estat al Vol de 4 Coronat perquè ens expliqui com l’ha viscut. Ens diu que ha estat tan contenta d’haver-lo aconseguit que ha acabat plorant. L’Anna que ha fet el Pilar del Vol ens comenta que està molt contenta perquè es portava assajant fa un any i mig i afegeix que “a última hora hi ha hagut un canvi per quadrar mides als dosos i he estat molt còmode”. Per acabar valora l’actuació positivament tot i que “hi havia poc públic i hem sigut pocs, per això hem fet l’Escala de 7; però en canvi hem pogut fer proves importants als poms”.
També hem parlat amb l’Amanda Cuesta que s’ha estrenat de dosos en una Piràmide de drets de 3. Ens comenta que no s’esperava fer-la avui encara que ja l’havia assajat fa unes setmanes “però en sentir que hi anava m’ha començat a bategar el cor; una pujada d’adrenalina molt bona. M’he sentit molt segura a dalt amb la Tibi però he fallat a la pujada i a la baixada”.
Per acabar l’Amanda ens confessa que “trobo que la Piràmide de drets és una figura molt bonica estèticament i ara que s’estan fent en assajos proves de Piràmides grans la veritat és que flipo bastant. Agraeixo a la Tècnica que m’hagi posat!”.
Després de l’actuació a la Tamborinada vam dirigir-nos cap a l’Ajuntament de Barcelona per fer una petita actuació a la plaça Sant Jaume per donar pas a la processó de cultura popular que va sortir de dins l’Ajuntament.
En aquest punt vam fer la Serra de 6 puntes, 2 Planxes amb 1 Ventilador, l’Avet de 7 i la Pira 4x4. Gairebé tancant la processó, seguits només per la Moixiganga de Barcelona, vam creuar la plaça amb 2 Pilars de 3 i 6 Pilars de 2, tots caminats.
Com cada any, a l’arribar a plaça Nova, vam esperar que les autoritats religioses acabessin la missa i fer-los-hi reverència amb una Pira 4x4 i una Escala de 6 molt aplaudides.
Diumenge 7 vam anar per segon any consecutiu a la Tamborinada. Una jornada plena de jocs, activitats i actuacions al Parc de la Ciutadella organitzat per la Fundació La Roda.
La nostra primera aparició del dia va ser en l’acte d’inauguració de La Tamborinada 2015 on enguany, la padrina de cerimònia va ser Asha Miró, la qual va fer el pregó inaugural. Per part nostra vam fer una Pira 5x4 sota una pluja de serpentines, i seguidament vam fer una cercavila pels caminets del Parc de la Ciutadella on vam fer gairebé totes les figures del nostre repertori.
Al llarg del matí vam fer construccions com l’Escala de 7, la Piràmide drets de 4 amb dues de 3 simultànies, 2 Serres amb Pilar de 3 al mig, 2 Pires 5x4, Vols de 4 i Vols de 3 Coronats, etc. A més a més vam recuperar 2 figures i la Ciutadella va poder veure els Lleons i les Olles.
L’últim objectiu assolit a la Tamborinada va ser l’haver portat a plaça, per primera vegada a la història de la colla, la Tripira amb Pilar de 3 al mig.
A banda d’aquestes estrenes, també tenim 2 falconers que s’han estrenat en noves posicions com són la Carol Ayala i el Christian Luján. Els 2 s’han estrenat fent un Pilar:
La Carol ha fet per primera vegada de baix al Pilar de 3 de la Serra i ens diu que aquest any ja l’havia assajat 3 o 4 vegades i una l’any passat. Afegeix que “tant als assajos com a l’actuació em sentia molt bé perquè és una figura que tenia moltes ganes de fer. Fa anys que la vaig fent amb enxanetes grans i em sento còmoda fent-la”. La jove falconera conclou l’entrevista desitjant poder repetir-la en les pròximes actuacions.
En canvi, el Christian ho ha fet en la posició de dosos en un Pilar de 3 a les Planxes. Ens comenta que sí que n’havia assajat però encara no havia fet en actuació ni cap Pilar caminat ni a les Planxes i per això tenia una mica de por. Però al pujar s’ha sentit còmode i al fer-ho l’enxaneta s’ha sentit ben subjectat i ha anat sense cap problema. Tot i així, ens ha reconegut que ha de millorar un parell d’aspectes tècnics per poder sentir-se més bé.
El passat 10 de juny, organitzat per l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català va celebrar-se, a l’Ajuntament de Barcelona, la 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades per la UNESCO per la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial.
Va ser una jornada molt acolorida ja que vam ser la majoria de colles federades a la FCFC (Federació de Colles de Falcons de Catalunya) les que vam fer unes quantes figures conjuntes.
Les figures que vam oferir als assistents de la conferència i als curiosos que estaven a la plaça Sant Jaume en aquell moment van ser l’Escala de 8, 6 Pilars de 3 amb tombarella de l'enxaneta (Cristos), 2 Pires 5x4, 3 Vols de 4, 3 Vols de 3 i 1 Piràmide drets de 4 simultànies, 2 Pilars de 4 aixecats per sota i Serra de 12 puntes d’1 i Pilars de 2 i de 3.
En acabar vam anar a recuperar forces al Bar Haití ben a prop de la plaça Sant Jaume.
Dissabte passat per la tarda a la Plaça de la Catedral vam participar a la nostra segona Festa Catalana d'aquest any.Juntament amb els Falcons de Llorenç del Penedès i els Bastoners de l’Esbart Català de Dansaires vam fer difusió de la cultura tradicional catalana pel turisme que aquests dies comença a inundar Barcelona.
Falcons de Llorenç del Penedès ens va mostrar com de costum el seu repertori de conjunts de dos i de tres, a més del original pou escapçat, el 4-3-2-1, i d’altres figures, acompanyats per un grup jove de grallersJo, vent. Falcons de Barcelona vam aconseguir per primera vegada a la història de la colla fer dues piràmides de simultànies, aconseguint així un dels primers objectius de la temporada.
Hem parlat amb el cap de colla per fer una valoració de les piràmides i ens explica que està molt content per haver aconseguit tan aviat un dels objectius importants en aquest primer tram de temporada, se sent satisfet del treball de tota la colla i anima a tothom a seguir assistint als assajos per aconseguir noves fites.
Dissabte passat els Falcons de Barcelona vam participar a la festa Major de la Trinitat Vella. Convidats i acompanyats per l’ animada música del grup Trinigrallaos vam actuar a la Plaça de la Trinitat cap a les 12h del migdia. Vam començar l’actuació fent l’entrada a plaça amb els tradicionals Pilars de 3 i l’Escala caminada i vam continuar amb la Serra de 8 puntes amb pilar de 3, Pira 5-4 i dues 2-2, Escala de 8, Tripira 4-4 amb puntes, Vols de 4 i de 3, Piràmide de 4 acompanyada per d’altres de 3 i Planxes amb ventiladors.
Per finalitzar, vam ballar tots plegats la Polca d’Ours, tocada conjuntament pels nostres grallers i els Trinigrallaos.
Després de l’actuació ens van convidar a una fantàstica paella al costat del seu local. Junts vam celebrar-ho un cop més amb música, festa i el bon humor que els caracteritza.
El cap de setmana passat els Falcons de Barcelona vam fer dues actuacions de caire privat, una a Centelles i l’altre a Esplugues. A totes dues vam fer grans figures demostrant el gran estat de forma en que es troba la colla a aquestes alçades de la temporada.
Dissabte el Juan A es va estrenar a un costat del pis de tres d’un vol de quatre. Diu que estava una mica despistat perquè quan van començar a pujar els dosos encara no estava agafat i van haver-lo d’avisar. Afirma que se sentia molt bé mentre feia la figura i que els vols li agraden molt, que té ganes de provar altres posicions.
Diumenge L’Aitana Sancho i la Nicole Ontong van fer de dosos en un piràmide de tres. Ens expliquen que és una posició que han provat a assaig a la piràmide de quatre, comenten que els ha sorprès quan ho han vist a les alineacions i que estaven contentes. Les dues creuen que estaven en una bona posició perquè s’han sentit molt còmodes.
Els Falcons de Barcelona hem finalitzat un cap de setmana intens actuant a la 24ena Trobada de Geganters de la Barceloneta. L'acte ha començat al Moll de Pescadors, sota l'atenta mirada del Rellotge de la Barceloneta. Allà ens hem aplagat totes les colles participants per començar el tradicional esmorzar de germanor i així agafar forces per realitzar la posterior actuació.
Al voltant de les 11:30h ens hem dirigit al Moll de la Barceloneta, on després de fer l'entrada a plaça amb pilars de 3 i escala caminada hem començat l'actuació sota un sol imponent. A nivell de figures cal destacar la Serra de 6 puntes amb pilar de 3, la Pira 5-4, que ha estat treballada i molt ben defensada, la Piràmide de 4 acompanyada de varies piràmides de 3 i per finalitzar l'Escala de 8 amb 2 puntes.
Seguint la dinàmica de les darreres actuacions, hi ha hagut moltes rotacions a les diferents posicions. Entre les estrenes d'aquest diumenge hi ha l'Helena, que ens ha explicat la seva experiència. Ens comenta que s'ha estrenat fent un pilar de 3 a les planxes, coincidint justament que feia dos anys que havia fet el seu primer pilar de 3 a la mateixa actuació. Valora positivament l'experiència i destaca que a les planxes hi ha una dificultat afegida perquè s'ha de girar el pilar i per això havia estat “durillo”. També ens explica com s'ha sentit a la seva primera Piràmide de 4 a plaça: “he hagut de compensar el pes de diferent manera a com ho havia fet a l'assaig, però bé!”. En general se sent eufòrica per aquesta doble estrena.
Per acabar l'acte s'han fet les presentacions dels gegants participants de la cercavila i els falcons hem realitzat un parell de pilars de 3 oberts.
El passat dissabte 16 de maig, a l’Avinguda de la Catedral, es va viure la segona jornada de la Festa Catalana d’aquesta temporada. En aquesta ocasió, els Falcons de Barcelona vam estar acompanyats per les colles castelleres de la Vila de Gràcia i de Rubí.
L’actuació va arrencar amb la presentació de cada colla; amb Pilars per part de les colles castelleres i per part nostra dos Pilars de 3 caminats i girats amb una Escala Caminada. Tot i haver actuat al matí, el cansament no es va notar i vam poder lluir bones figures , tornant a portar la Serra de 8 puntes amb Pilar de 3, Escala de 8 amb 4 puntes i 2 Pires 4x4 amb una Pira 2x2 simultànies. Altres figures que vam portar van ser el Supervol, la Piràmide de drets de 4 amb quatre Piràmides de 3 simultànies i l’Avet de 7.
Per acabar la jornada davant dels turistes bocabadats, cada colla va fer el seu pilar de cloenda.
En el nostre cas, vam fer un Pilar de 4 saludat, en el qual s’estrenava la Tibi en la posició de terça després d’haver-se estrenat també al matí, a l’actuació de Nou Barris, com a segona de la Piràmide de drets de 4.
Aprofitem per parlar amb la Tibi perquè ens expliqui la seva experiència i ens diu que en el cas del Pilar ja l’havia assajat però amb un altre segon, però tot i així va anar molt bé i va estar molt còmoda. Tot i no haver-lo assajat gaire portaven aquesta alineació perquè l’equip tècnic considerava que la pinya que hi havia era prou segura i transmetia prou confiança.
Dissabte passat els Falcons vam actuar a Nou Barris en motiu de la Festa Major. En un matí assolellat vam oferir 45 minuts de figures a la plaça Major envoltats del mercat de parades de venda d’artesania, espectacles, jocs infantils i tallers.
En aquesta primera actuació del cap de setmana han hagut molts falconers que s’han estrenat en posicions noves. Per començar parlem amb el Manel i ens explica que ha fet de baix per primera vegada a un pilar de tres a les planxes, ens comenta que s’ha sentit a gust però que no s’ho esperava i que ha sigut una sorpresa. La Montse també s’ha estrenat a la figura de la tripira en la que no havia participat mai, diu que ha notat molta diferència amb les pires que ja havia fet perquè la posició és més oberta però que ha estat a gust i que fins i tot li agrada més. Finalment parlem amb la Mª José que juntament amb la Imma s’han estrenat de baixos a la piràmide de quatre. Ens comenta que ha estat molt bé, s’ha sentit a gust gràcies a una correcció de la posició dels braços que van fer al assaig de divendres i que estan contentes i orgulloses de poder compartir posició juntes.
Diumenge, Falcons de Barcelona va viatjar cent quilòmetres per actuar a la setmana cultural del poble tarragoní de Perafort. A les 12 del migdia prop de l’esglèsia de Sant Pere va oferir una gran varietat de figures, demostrant d’aquesta manera el bon moment de forma en aquest tram de temporada.
El resum del cap de setmana és positiu, destacant el gran nombre de falconers que s’han estrenat en posicions noves dins de les figures. Destaquem la Julia A. i la Laia com a dosos al vol de tres, la Merche i la Marina al mig del pis de tres de la piràmide de quatre, i l’Imma com a baix del pilar de les planxes. L’Imma ens explica la seva experiència després de l’actuació. Diu que no havia vist les alineacions abans i que s’ho ha trobat quan la cridaven a plaça, per tant no ha pogut sentir els nervis previs. Explica que s’ha trobat molt bé durant la figura i s’ha sentit còmode al girar-la, sentia molta emoció i responsabilitat però el treball durant tota la temporada als assajos es nota.
La valoració de la Tècnica d’aquest cap de setmana es molt bona i anima a tothom a seguir anant als assajos per seguir assolint grans fites.
Falcons de Barcelona va participar en la inauguració de la 26a Fira de Sant Crist juntament amb la Marching Band de l’aula de música de Piera i els Falcons de la mateixa localitat. El dia 25 d'abril a les 11h puntuals va començar el cercavila des del carrer Piereta i va recórrer gairebé un quilòmetre i mig pels carrers plens amb més d’una vintena d’estands i dues-centes cinquanta parades multisectorials, fins arribar a la plaça del Peix on va tenir lloc l’actuació final.
Els de Barcelona van estrenar la Piràmide de drets de 4 més matinera de la seva història, així com també van portar a plaça l’escala de 8, la Serra de 8 puntes amb Pilar de 3 i la Pira 5-4 com a figures més destacades. Per la seva banda, Piera, estrenant nova direcció tècnica, va presentar entre les seves figures, l’Avió de 5, la Figuereta, l’Estrella de 9 i el pilar de 4 aixecat per sota. L’acte va acabar realitzant una Escala de 7 de germanor en que van participar membres d’ambdues colles.
El passat dissabte 18 d’abril els nostres músics van participar a les matinades del barri barceloní de la Sagrada Família. Amb el tradicional toc de matinades es van passejar pels carrers anunciant el nou dia i despertant la gent a primera hora del matí.
El so de les gralles tocant les matinades, per uns és "un terrabastall", per altres "una tonada alegria i festivitat". Gaudint de les primeres rauxes de festa major, gralles i tabals de diferents colles formen part d’un complet programa de festes.
En aquesta ocasió el nostre nou tabaler en Roger Moret es va estrenar com a músic de Falcons de Barcelona. Ens explica que estava una mica nerviós abans de començar, diu que ha tingut una bona experiència tot i que a vegades tenia la sensació que perdia una mica la pulsació fruit dels nervis. En general està content i amb ganes de seguir assajant per actuar a les properes sortides.
Avui, 17 d’abril del 2015, malgrat la dificultat horària, hem anat a fer una actuació-taller a alguns nens de primària de l’Escola Drassanes de Barcelona. Amb poc més de 20 membres hem pogut fer una petita mostra al públic molt atent amb 6 figures.
La colla ha volgut donar el màxim possible i han fet l’ Escala de 5, la Pira 4x3, tres Vols de 3, una Serra de 4 puntes, una Planxa amb 1 Ventilador i 3 Piràmides drets de 3.
Després de l’exhibició ha sigut el torn d’ensenyar als nens i nenes del públic a fer falcons. Més d’una trentena de nens i nenes han gaudit fent d’enxaneta i altres posicions per primera vegada a la seva vida. Tota una experiència!
El passat dissabte 11 d’abril Falcons de Barcelona va participar a la festa de la Mona solidària celebrada per sisena vegada al Clot. Aquesta festa organitzada per la Pastisseria la Palma és un acte solidari en el que la gent del barri dóna menjar per al Banc d’aliments a canvi d’un trosset de mona. En aquesta ocasió la Palma va oferir una fantàstica mona “Dragon City”, xocolata i melindros; aquesta iniciativa va ser tot un èxit i es van aconseguir 1500 Kg d’aliments de primera necessitat que aniran destinats a entitats d’ajuda social del barri del Clot.
Falcons de Barcelona vam posar el nostra granet de sorra amb el que sabem fer, Falcons. En aquesta ocasió l’actuació va constar d’una escala caminada, la serra de vuit puntes, dues pires 4x4, dos vols de 4 acompanyats d’un de 3 i dos vols de 2 coronats, cinc piràmides de 3, i un avet de 7 acompanyat de dos avets de 4.
Aprofitem per inaugurar dins la crònica un apartat nou que consistirà, principalment, en el testimoniatge de membres de la colla que s’estrenin en alguna figura i ens explicaran la seva experiència des de dins de l’actuació.
En aquest cas, els primers en participar són una mare que s’ha estrenat en un Vol Coronat fent el pilar i la Berta, una de les nostres enxanetes que ha fet la seva Piràmide de 3 drets. Per una banda, les sensacions de la mare que s’ha estrenat al pilar del Vol Coronat han sigut, en un primer moment, de preocupació perquè al pujar el crio es movia bastant. Però una vegada ja ha arribat a dalt s’ha sentit més segura perquè hi havia gent vigilant al voltant i ha pogut mantenir millor l’equilibri. Ens comenta que l’experiència li ha agradat i que voldrà repetir-la. Per acabar ens diu que creu que al públic assistent li ha agradat molt l’actuació feta pels Falcons perquè ha aplaudit força i la colla ha dut a plaça bones figures.
Per l’altra banda, tenim la Berta que s’ha estrenat com a enxaneta en una Piràmide de 3 i ens ha dit que aquesta figura té 3 pisos i que ella anava a dalt de tot. També ens ha comentat que abans de pujar estava molt contenta i que li agradaria tornar-la a fer. Per acabar ens ha explicat que en general estava molt contenta de l’actuació i les figures fetes.
La llegenda explica que al segle X uns navegants francesos que transportaven per mar les relíquies de la santa, els va sorprendre un temporal i van haver de recalar a Barcelona, on van refugiar el cos en una ermita que hi havia a Montjuïc. Passada la tempesta, van provar de tornar-se a fer a la mar, però cada vegada que movien el cos de la santa tornaven els llamps i els trons. Finalment, van entendre que santa Madrona volia quedar-se a la seva ciutat natal, Barcelona. Des de llavors l’ermita es va consagrar a la santa i el seu culte va esdevenir molt popular, sobretot per a demanar-li protecció a mar i pluja els anys de sequera.
Santa Madrona és la patrona més desconeguda de les tres que té la ciutat, i des de fa pocs anys es reivindica la importància d’aquesta celebració. La festa va tenir lloc el passat 28 de març pels carrers del barri del Raval, començant la cercavila a la plaça de Sant Agustí i acabant-la a la plaça Folch i Torres. Els Gegants del Raval, en Ramon i la Lola, els Bouets i la Vaqueta i també la Colla Bastonera del Raval, van fer d’entitats amfitriones, a més de les colles de la Casa dels Entremesos com el Pi, Sant Jaume, Sant Pere de les Puel·les i Barceloneta; i altres colles de la ciutat com la Colla del Drac del Poblenou, els Capgrossos de Trinitat Vella i el Gat Sírius del Poble Sec.
Falcons de Barcelona hi vam ser presents amb la participació especial del Niku, la nostra figura de bestiari infantil que ens acompanya a nombrosos cercaviles. Aquest cop el Niku, ballat per l’Anna Cerdán, ens va seduir amb el seu ball acompanyat per una adaptació de la cançó de Falcons de Barcelona.
A més, vam poder veure com alguns falconers s’estrenaven en posicions noves com a la Pira 4x3 i a l’Escala de 6. La resta de figures va ser la canalla la protagonista amb els Pilars de 3 caminats, les Quàdrigues i els Vols de 3.
L’actuació falconera a les Festes de Sant Josep Oriol ja és una tradició. Els Falcons de Barcelona portem participant-hi des del 2004; quan tot just complíem 1 any de vida.
El diumenge 22 de març va començar amb les tradicionals matinades pels carrers del Barri Gòtic de Barcelona, on van participar-hi els nostres músics.
A mig matí va ser el torn l’actuació falconera. Amb l’escenari situat a la plaça de Sant Josep Oriol vam començar amb una Serra de 7 puntes amb pilar de 3 al mig que es va haver de treballar per evitar una possible caiguda. De les figures fetes a sobre de l’escenari destaquem els dos Avets de de 6 simultanis i la Pira 5x4 acompanyada de dues 2x2.
L’última figura va donar pas a l’inici de la cercavila de gegants, amb els Gegants del Pi com a amfitrions. Vam començar-la fent l’Escala de 7 per acomiadar al públic de
la plaça i seguir el recorregut amb el Niku que va ser portat pels més petits i no tan petits. L’Escala caminada, 2 Pires 4x3, les Quàdrigues i les Planxes són algunes de les figures que vam fer pels carrers històrics de Barcelona.
En acabar la cercavila va ser el torn de la diada castellera amb els Castellers de Barcelona i els Castellers de Cerdanyola.
La primera cita important pels Falcons de Barcelona ja ha passat. Important perquè dissabte 7 de febrer vam participar en la Festa Major d’hivern de la nostra ciutat (Santa Eulàlia) i perquè a l’actuació de Santa Eulàlia de fa 12 anys ens presentàvem oficialment com a colla.
La Tècnica, formada pel Sergi Calvet (Cap de colla), la Carol Ayala, l’Oliver Garcia (Tècnics), la Marta Tibau i la Marta Vall-llovera (Canalla) han començat a treballar objectius amb la gent veterana, amb els que no són tan veterans i amb els novells per seguir evolucionant individual i grupalment, i tornar a aconseguir una temporada d’insomni.
L’actuació va constar de 3 parts; la primera part va ser una petita actuació a la Plaça Nova seguida d’una petita cercavila, encapçalada pel Niku, pel carrer del Bisbe fins arribar a la Plaça Sant Jaume on vam acabar de fer el nostre repertori de figures davant d’un públic bastant nombrós.
A més a més, els nostres músics també van aprofitar i van portar dues peces noves que van estrenar acompanyant les Quàdrigues i els Pilars caminats del carrer del Bisbe amb la cançó de “Dimonis de Massalfassar” i la cançó d’“Escubillons” va acompanyar les Piràmides.
Per acabar la nostra participació a les festes de Sta. Eulàlia, al dia següent vam participar de les tradicionals matinades, tot despertant la ciutat fent sonar gralles i tabals.
Dissabte 24 de gener Falcons de Barcelona vam començar la temporada 2015 a Parets del Vallès. L’actuació va tenir lloc al carrer de la Salut davant del Casal de la Cultura de Can Butjosa en motiu de la Festa Major d’hivern. Després de l’actuació de la Colla de Gegants i Bestiari i Grallers de Parets, Falcons de Barcelona va oferir l’actuació que inaugurava aquesta nova temporada.
Parets del Vallès és un dels pobles d’on provenen molts membres de Falcons de Barcelona i és per aquest motiu que aquesta actuació l’hem sentit de forma especial. Agraïm als organitzadors aquesta oportunitat.