IV Festa de Cultura Popular al Raval. Santa Madrona
La llegenda explica que al segle X uns navegants francesos que transportaven per mar les relíquies de la santa, els va sorprendre un temporal i van haver de recalar a Barcelona, on van refugiar el cos en una ermita que hi havia a Montjuïc. Passada la tempesta, van provar de tornar-se a fer a la mar, però cada vegada que movien el cos de la santa tornaven els llamps i els trons. Finalment, van entendre que santa Madrona volia quedar-se a la seva ciutat natal, Barcelona. Des de llavors l’ermita es va consagrar a la santa i el seu culte va esdevenir molt popular, sobretot per a demanar-li protecció a mar i pluja els anys de sequera.
Santa Madrona és la patrona més desconeguda de les tres que té la ciutat, i des de fa pocs anys es reivindica la importància d’aquesta celebració. La festa va tenir lloc el passat 28 de març pels carrers del barri del Raval, començant la cercavila a la plaça de Sant Agustí i acabant-la a la plaça Folch i Torres. Els Gegants del Raval, en Ramon i la Lola, els Bouets i la Vaqueta i també la Colla Bastonera del Raval, van fer d’entitats amfitriones, a més de les colles de la Casa dels Entremesos com el Pi, Sant Jaume, Sant Pere de les Puel·les i Barceloneta; i altres colles de la ciutat com la Colla del Drac del Poblenou, els Capgrossos de Trinitat Vella i el Gat Sírius del Poble Sec.
Falcons de Barcelona hi vam ser presents amb la participació especial del Niku, la nostra figura de bestiari infantil que ens acompanya a nombrosos cercaviles. Aquest cop el Niku, ballat per l’Anna Cerdán, ens va seduir amb el seu ball acompanyat per una adaptació de la cançó de Falcons de Barcelona.
A més, vam poder veure com alguns falconers s’estrenaven en posicions noves com a la Pira 4x3 i a l’Escala de 6. La resta de figures va ser la canalla la protagonista amb els Pilars de 3 caminats, les Quàdrigues i els Vols de 3.