En els 13 anys d'història que portem, el passat 20 de novembre vam anar a Les Garrigues per primera vegada. El motiu va ser per actuar-hi per la Festa Major d'hivern del municipi.
L'exhibició falconera va començar a les 12.30h a la plaça de les Pobles, sota un sol imponent, amb l'entrada a plaça de la colla. En aquesta ocasió la vam fer amb dos pilars de 3 i un pilar de 2 caminats seguits de l'escala caminada.
Un cop situats al mig de la plaça vam començar, com de costum, amb la Serra, que aquesta vegada va ser amb 4 puntes i dos pilars de 3 al mig. Les figures següents van ser la pira 5x4 amb bastants canvis de posició; els lleons que no acostumem a fer però que hem portat a plaça en les 2 últimes actuacions; l'avet de 8, dos vols de 4 i 2 vols de 2 simultanis; la primera pira 4x4 aixecada per sota de la nostra vida; tres planxes i un ventilador, alhora; l'escala de 7; i per acabar, un nou pilar de 4 aixecat per sota, net i girat.
Per veure totes les fotos de l'actuació entreu al següent enllaç que us portarà a l'album del nostre Flickr: https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/albums/72157675282152992
Un any més, hem tornat a participar a la Festa Major del Clot - Camp de l'Arpa acompanyats per la Moixiganga de Barcelona, el Ball de Bastons del Clot i els Bastoners Banyerencs.
Diumenge 13 de novembre, les colles participants ens vam reunir a les 9.30h, sota un cel ennuvolat, a la plaça del Mercat per començar a les 10h les actuacions de presentació i la cercavila que ens portaria fins la plaça Valentí Almirall si no plovia.
Per començar vam fer una figura que no acostumem a portar a les nostres actuacions: els Lleons, que consta de 2 parts i la qual requereix força resistència. Durant la cercavila vam fer un total de quatre pilars de 3 i quatre pilars de 2 caminats i vam fer una aturada perquè cada colla lluís davant l'antic local dels Castellers de Barcelona. En aquesta ocasió vam aprofitar per portar la nostra primera Pira aixecada per sota, que va ser 4x3; però esperem poder fer-la ben aviat 5x4 com els Falcons de Vilanova que són els pioners en fer aquesta figura aixecada per sota. Després de la pira vam fer un paó amb dos ventalls. Les quals també són figures que no acostumem a fer a les nostres exhibicions.
Per veure totes les fotos de la jornada clica al següent enllaç i veuràs les fotos fetes per en Jordi Farrera: https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/albums/72157665088352289
Un any més tornem a visitar el Clot, el barri que ens va veure néixer i créixer. El diumenge 13 de novembre participarem a la Festa Major del Clot-Camp de l'Arpa acompanyats del Ball de Bastons del Clot i de la Moixiganga de Barcelona.
Ens trobarem a les 10h a la plaça del Mercat per fer les actuacions de presentació prèvies a la cercavila que acabarà a la plaça Valentí Almirall sobre les 11h moment en què cada colla farà la seva exhibició final.
Aquesta serà doncs l'última oportunitat per poder venir a veure'ns actuar dins la ciutat, ja que el proper 20 de novembre serà l'última actuació de la temporada. Però qui vulgui venir a veure'ns s'haurà de desplaçar fins a Les Garrigues perquè participarem a la Festa Major de La Pobla de Cérvoles.
El darrer diumenge d’octubre es celebra la Diada de la Colla dels Falcons de Barcelona. Cada any donem el millor de nosaltres i l’edició d’enguany ha estat, sense cap mena de dubte, la millor de totes.
En aquesta ocasió ens acompanyaven els Falcons de Malla, els Trini Grallaos, la Colla Sardanista Mare Nostrum i la Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona.
Vam començar la Diada amb les matinades on els nostres grallers, acompanyats per altres de diverses colles, van fer sonar les gralles i els tabals pels carrers del voltant de la nostra seu social. En acabar, vam convidar a esmorzar a tots els assistents a la Plaça de les Beates.
Un cop recuperades les energies, vam iniciar una cercavila des de la plaça Ramon Berenguer fins al Passeig del Born. Durant aquest cercavila vam dur a terme les següents figures:
- Dos avets de 7
- Un ventall de 3 acompanyat per dos ventalls de 2
- Dues quadrigues i dues quadrigues coronades
- Vuit vols de 3
- Una escala de 8 conjunta amb els Falcons de Malla (Davant de l'ajuntament on ens vam fer la foto de familia)
- Dues pires 5-4 flanquejades per una pira 3-2
- Una doble escala de 7 amb un pilar de 3 al mig
- Una escala caminada, constituïda per la Canalla de la Colla.
En arribar al Born, totes les colles convidades van fer una petita exhibició del seu saber fer. Els darrers en actuar vam ser els amfitrions, on vam donar el millor de tot nosaltres, per aconseguir una jornada increïble:
- Serra de 8 puntes i tres pilars de 3 al mig
- Avet de 9 (el primer de tota la història falconera)
- Quatre planxes amb dos ventiladors.
- Una pira 5-5 acompanyada per dues pires 3-2
- Tres piràmides de 4
- Un vol de 5 flanquejat per dos vols de 4 i dos vols de 2.
- Una escala de 9
- Dos pilars de 4 simultanis, aixecats per sota, nets i girats (primera vegada que aconseguíem aixecar-ne dos i girar-los alhora).
Una gran actuació es mereixia una gran celebració i, aquesta, va tenir lloc a l’escola Pere Vila, on vam recuperar forces i vam celebrar aquesta fita.
Visca els Falcons de Barcelona!!!
El diumenge 23 d'octubre vam desplaçar-nos fins a la capital del Garraf perquè vam ser convidats a la Diada dels Falcons de Vilanova i la Geltrú.
Després de convidar-nos a una exquisita paella per dinar vam dirigir-nos cap a la plaça de les Neus on ens vam fer una foto de germanor abans de començar la cercavila i dirigir-nos cap a la plaça de la Vila, on faríem les actuacions de lluïment.
Durant el recorregut per la rambla, encapçalat pels amfitrions, vam oferir al públic present les següents figures:
- 2 avets de 7
- 2 pilars de 3 i 2 pilars de 2 caminats
- 2 quadrigues
- 3 planxes amb 1 ventilador
- 2 pires 4x3
- 4 vols de 3 i 1 vol de 2
I una escala caminada amb 2 pilars de 3 i 1 pilar de 2 caminats per entrar a la plaça de la Vila.
Arribats a la fi de la cercavila vam començar la nostra actuació sobre l'escenari portant el següent repertori i demostrar-nos que començàvem a estar preparades i pensar en la nostra diada que se celebraria la setmana següent:
- Serra de 6 puntes i 2 pilars de 3
- Pira 5x5
- 2 piràmides de 4 i 1 piràmide de 3
- Vol de 5 amb 2 vols de 3
- 3 planxes amb 1 ventilador
- Escala de 8
- Pilar de 4 aixecat per sota net i girat
La jornada la vam acabar fent 2 pires 4x3 amb pilar de 3 al mig simultànies com a figura de germanor.
El dijous 13 d'octubre es va presentar el videoclip en el qual vam participar com a figurants sota les ordres de Jordi Cussó. Després d'haver col·laborat a l'obra de teatre "Tata Mala" d'Enric Montefusco, va esdevenir la 2a col·laboració amb l'artista.
Aquesta vegada va ser, com dèiem abans, per fer de figurants en la grabació d'un videoclip. Vam tenir l'honor de grabar el videoclip de la cançó"Todo Para Todos" amb la qual presenta el seu nou disc "Meridiana".
Un any més hem tornat a actuar per la Festa Major de Les Corts. Aquesta vegada, va ser l'Associació de Veïns Sant Ramón els qui ens van tornar a convidar i van acollir amb gran caliu en un dia gris com al dia anterior a La Barceloneta.
El diumenge 9 d'octubre, tot i actuar a la nostra ciutat, aquesta actuació va estar marcada per manca d'efectius. Tot i així, vam oferir al públic present, i que arribava a la seixantena de persones, el millor que vam poder oferir portant figures com la figuereta o la tripira amb pilar al mig, que no acostumem fer actualment.
Les figures que hi vam dur van ser les següents:
- Serra de 5 puntes
- Torreta
- 2 planxes
- 1 vol de 4 amb 2 vols de 3
- Pira 4x4
- Avet de 7
- Tripira 4x4 amb pilar de 3 al mig, obert i girat
- Escala de 6
El matí del 8 d'octubre del 2016 vam actuar a La Barceloneta convidats pels Gegants del barri que celebraven el 25è aniversari i a més a més tenien els actes de la celebració dins el marc de la Festa Major de La Barceloneta.
El dia bastant ennuvolat amenaçava amb pluja mentre esperàvem el nostre torn veient l'actuació de l'Esbart Català de Dansaires.
Finalment, vam poder actuar sense mullar-nos i vam poder portar les figures que teníem preparades per a l'ocasió; entre elles destaquem la serra de 6 puntes i pilar de 3 al mig,la piràmide de 4 amb dues piràmides de 3 simultànies, la pira 5x4 i l'avet de 8. Per arrodonir l'actuació vam finalitzar l'actuació amb el primer pilar de 4 aixecat per sota net i girat de la temporada!
Va ser una diada per a recordar i vam ser molt ben acollits amb un bon esmorzar, gentilesa dels organitzadors, per a recuperar les forces gastades amb molt de mèrit durant l'actuació.
Els Falcons de Barcelona hem actuat el 2 d'octubre al barri del Congrés de Barcelona, amb motiu de la seva Festa Major. I serà una de les més recordades per la gran implicació del públic que omplia la plaça, que reconeixia l'esforç de la Colla a cadascuna de les figures.
L'entrada a plaça l'hem fet amb dues quàdrigues acompanyats per 4 pilars de dos. A dalt de l'escenari, hem presentat la serra de 6 puntes que hem descarregat amb els infants saltant pel davant, avet de 7, una pira 4-4, una planxa de tres acompanyada per una planxa de 4, dos vols de 3 flanquejats per tres vols de 2, escala de 6 amb 2 puntes i un pilar de 4 aixecat per sota que hem deixat net.
El nombrós públic congregat han aplaudit amb força l'avet, les planxes i el pilar aixecat per sota. En acabar, una generosa ovació ha agraït la nostra feina i ens dóna energies per les properes actuacions.
Aquestes Festes de la Mercè haureu pogut veure la colla dels Falcons de Barcelona fins a tres ocasions, i és que la colla falconera ja està consolidada dins la Festa Major de la ciutat.
Els Falcons vam començar la nostra participació durant el Toc d'Inici, que des de fa uns anys surten des de l'Ajuntament, amb tota la imatgeria festiva de la ciutat, per dur a terme el Trèvol, una figura creada i amb música composada expressament per a l'ocasió.
Dissabte 24, els músics de la colla de Falcons van participar a les tradicionals matinades de Festa Major, acompanyats per membres de la colla, la qual cosa va ajudar a poder fer el tradicional Pilar de 4 de germanor amb els Castellers de Barcelona on l'enxaneta va fer les aletes castellera i falconera.
Diumenge 25, va ser el nostre moment decisiu per aconseguir la #mercèdesomni que volíem. La jornada va començar a plaça Nova amb la companyia dels Falcons de Vallbona d'Anoia que van començar mostrant les seves 3 figures. Després de la presentació barcelonina, va enfilar el carrer del Bisbe fins arribar a plaça Sant Jaume, encapçalats per la colla convidada.
El temps apretava i Vallbona només va poder oferir 4 figures, però assolides amb molta serenitat i destacant l'estrena d'una nova construcció que han anomenat "Balcons".
A les 11.30h puntuals començàvem a muntar les figures, els de la capital. La plaça era plena de gom a gom i el sol es deixava veure amb solemnitat. Tot de cara per aconseguir els objectius proposats com repetir els 3 pilars de 3 a la Serra, la pira 5x5, l'escala de 9, el vol de 5 o les 3 piràmides de 4 simultànies. A més a més, per acabar l'actuació els vam portar per primera vegada 2 pilars de 4 aixecats per sota i que, a més a més, vam deixar nets, assolint-los amb gran eficàcia.
Ara el nostre proper objectiu és el diumenge 30 d'octubre, on intentarem volar una mica més alt que a les Festes de la Mercè.
Un any més, l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha impulsat la Festa Catalana. Un acte que enguany se celebra cada dissabte dels mesos de juliol, setembre i octubre a l'avinguda de la Catedral de Barcelona.
Aquesta vegada, vam convidar als Falcons de Vilanova i la Geltrú amb els quals vam actuar alternant 3 rondes de figures. A part de les construccions humanes, el nostre gegantó Niku va fer 3 balls al final de cada ronda.
Les rondes de figures van començar una vegada feta l'entrada a plaça de les 2 colles i que per part nostra ho vam fer amb una escala caminada i 2 pilars de 3 caminats; aquesta vegada però, les 2 primeres rondes van consistir en el lluïment de 3 figures per part d'ambdues colles.
A la primera ronda vam fer una serra de 4 puntes i 2 pilars de 3 al mig, la pira 5x5 i l'avet de 8. A la segona hi vam dur el vol de 5 acompanyat de dos vols de 3, tres planxes amb un ventilador i la tripira 4x4. L'última ronda va consistir en fer 2 figures cada colla que al nostre torn vam fer primer dues piràmides de 4 i dues piràmides de 3 simultànies i després l'escala de 8.
Ja per acomiadar la jornada vam construir una figura conjunta de germanor carregada amb 2 enxanetes: l'escala de 8 o Capdil 8x9 com diuen els del Garraf i una foto record de l'actuació.
Per veure l'àlbum de fotos de l'actuació clica el següent enllaç: https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/albums/72157671054937826
Fa més d’un any, l’Enric Montefusco (líder del desaparegut grup musical Standstill) va fer als Falcons de Barcelona una proposta: formar part de la primera obra teatral que dirigia. L’obra s’anomenava “Tata Mala” i estava escrita per la Diana Bandini, en un to autobiogràfic.
Els Falcons de Barcelona ens vam mostrar orgullosos de poder formar part d’aquesta obra i 23 membres de la nostra Colla de totes les edats, vam començar a assajar amb ell.
Aquesta obra barrejava diferents disciplines artístiques ja que, a més dels Falcons de Barcelona amb les nostres figures (com ara la pira 4x4 o els paons) i figures simbòliques creades per a l'ocasió, hi participaven l’especialista en dansa Sonia Gómez, la parella de teatre-dansa loscorderos.sc (David Climent i Pablo Molinero), l’il·lustrador Rafa Castañer i quatre músics d’alt nivell: en Ramon Rabinad, en Pere Jou (cantant de Quart Primera), el violinista Aleix Puig i el mateix Enric Montefusco.
L’obra era una coproducció del Grec i la Fira del Mediterrani de Manresa. La primera oportunitat per veure-ho va ser els dies 8, 9 i 10 de juliol al CCCB, dins del programa que presentava el Grec a la nostra ciutat. El nombrós públic assistent i els crítics teatrals han recompensat l’esforç fet amb comentaris molt positius del resultat obtingut.
Volem donar les gràcies a tots els que ho heu fet possible: als que treballaven a l’ombra (Elise, Alejandro, Maya, Jordi, Alex, Pia...) per fer possible l’impossible, als actors (David, Pablo i Sònia) per l’acolliment i bons moments que ens heu fet passar, a l’il·lustrador (Rafa) que ens deixava bocabadats amb els seus dibuixos, als músics (Ramon, Pere, Aleix i Enric) per totes i cadascunes de les cançons que ens hem arribat a aprendre de memòria, a l’autora del text (Diana) per haver-nos permès entrar en aquest text tant personal i al director (Enric) per confiar en nosaltres i a qui desitgem molta sort amb el seu nou disc que treurà a l’octubre i que inclou algunes de les cançons que van sonar a Tata Mala. A tots i cadascun de vosaltres: MOLTES GRÀCIES
Si no heu tingut la sort de veure-la, tindreu una nova oportunitat el 8 d’octubre a Manresa. No us ho podeu perdre!
El 2 de juliol els Falcons de Barcelona vam fer la nostra primera actuació en temporada d'estiu, amb motiu de la Festa Major del barri de La Florida, a l'Hospitalet de Llobregat.
La jornada va començar amb el bateig de la nova gegantona de la Coordinadora de Festes i amb una breu actuació per part nostra, prèvia a la cercavila. En aquesta petita actuació vam presentar una serra de 7 puntes amb un pilar de 3 al mig, una pira 5-4 i tres planxes amb un ventilador.
Posteriorment vam començar la cercavila pels carrers de la població acompanyats de les nombroses colles geganteres que participaven de la XXII Trobada de Gegants i Capgrossos. Durant aquesta cercavila vam realitzar pilars de 3 caminats, l'escala caminada escoltada per 7 pilars de 2, la tripira amb un pilar de 3 al mig que acabava caminant i quatre quàdrigues.
A l'arribar al Mercat del Gornal, punt final de la cercavila, hem fet una altra actuació, consistent en una nova serra de 7 puntes amb pilar de 3, una pira 5-4, escala de 8, vols de 3 i de 4, i un pilar de 4 aixecat per sota.
Moltes gràcies als organitzadors per convidar-nos i bona Festa Major!
El dissabte 4 de juny els Falcons de Barcelona ens vam fer presents al barri de la Trinitat Vella, amb motiu de la seva Festa Major. Com ve sent tradició en els darrers anys en aquesta diada vam actuar acompanyats pels Trinigrallaos, que van fer la delícia de petits i grans amb les seves gralles i timbals.
Per a la actuació vam presentar les següents figures:
- Escala caminada i 2 pilars de dos (com a entrada a plaça).
- Serra amb pilar de tres i 4 puntes de dos.
- Pira 4-4
- Avet de 7
- Un vol de 4 flanquejat per dos vols de tres.
- Dues planxes
- Dos paons amb un pilar de tres
- Escala de 7
Acabada l'actuació vam ser testimonis d'un acte de lluita, esforç i constància. La Clàudia, falconera que a causa d'un accident pateix espasticitat i lesions neurològiques de les que encara s'està recuperant, va fer un pilar de 3 a plaça. Felicitats, Clàudia!
El dissabte 21 de maig els Falcons de Barcelona hem actuat a Nou Barris, amb motiu de la seva Festa Major. Aquesta actuació és la primera que fem després de la Trobada Nacional de Falcons (una de les cites més importants de la temporada) i ha servit per provar a molta gent en posicions o llocs nous, de cara a poder fer rotacions i assolir noves fites.
En aquesta actuació hem fet les següents figures:
- escala caminada acompanyada de pilars de 2
- serra amb un pilar de 3 i 6 puntes
- un vol de 4 i tres vols de 3
- dues piràmides de 4 i una piràmide de 3
- tres planxes
- avet de 8
- la pira 5-4
- escala de 7
Són molts els falconers i falconeres que s'han estrenat a diverses posicions (Isra, Sara, Merche, Judit G, Raul, Cèlia, Albert...). Felicitats a tots ells i felicitats a la Colla per seguir fent passos endavant de cara a un 2016 molt prometedor.
El dissabte 14 de maig va tenir lloc a Vallbona d'Anoia la XV Trobada Nacional de Falcons. En aquesta trobada es reuneixen totes les colles d'arreu de Catalunya i exhibeixen les seves millors figures. Però la data de la trobada va variant segons vagi millor a la Colla organitzadora. Enguany arribava bastant d'hora (2n cap de setmana de maig) però això no ha sigut un impediment perquè els Falcons de Barcelona haguem pogut mostrar les nostres figures més grans fins al moment.
L'actuació va començar amb una petita cercavila on vam presentar una Serra amb sis puntes (Pilars de 2) i tres Pilars de 3 al mig, una Pira 5-5 flanquejada per dues Pires 3-2, tres Piràmides de 4 amb una Piràmide de 3 i un Vol de 5 acompanyat per dos Vols de 4. Destacar que el Vol de cinc era el primer cop que el presentàvem a plaça aquest 2016 i va ser executat amb una gran seguretat.
L'entrada a plaça va ser amb quatre Quadrigues i sis Pilars de 2. A continuació, com a figura de lluïment vam presentar una Escala de 9, que va esdevenir la primera del 2016 i la més matinera de tota la nostra història. I, per acabar l'actuació, vam presentar dos avets de 7 simultanis.
Aquesta actuació mostra fins a on podem arribar si estem tots units i implicats amb la nostra Colla i ens planteja la possibilitat de fer d'aquest 2016 una temporada històrica.
El 14 de maig tindrà lloc l'esdeveniment falconer més important de Catalunya. Totes les colles falconeres es trobaran a Vallbona d'Anoia per celebrar la XV Trobada Nacional de Falcons de Catalunya.
Les colles es faran presents des de les 16h i, després d'una fotografia de germanor, començaran a les 17h una cercavila pels carrers del poble. Posteriorment, a les 18.30h, s'iniciarà l'actuació final.
Aquesta Trobada és la data més assenyalada al calendari de totes les Colles i, per aquest motiu, totes elles es presenten amb les seves millors figures. És una excel·lent oportunitat per veure figures d'alt nivell i adonar-se de com segueix creixent el moviment falconer arreu del pais.
Feu-vos presents, no us penedireu. Però, si us resulta totalment impossible, podeu seguir l'actuació gràcies a l'app que s'ha fet per a l'ocasió "Falcons CAT".
Els Falcons de Barcelona hem actuat avui al barri de la Barceloneta, amb motiu de la celebració dels 100 anys de la "S.C.H La Esperanza". I ho hem fet amb una actuació molt enfocada a la propera Trobada de Colles de Falcons del 14 de maig, on s'han provat amb èxit algunes de les figures que es volen tenir a punt per a aquesta cita.
La primera part de l'actuació consistia en una cercavila pels carrers de la Barceloneta on s'han pogut veure pilars de 2 i de 3, l'escala caminada, quàdrigues, tripira i quatre vols de 3.
Acabada la cercavila, i just després de l'entrega de records a les diferents colles participants (altres societats corals, el "Triangle de Sants", la Colla de Gegants de la Barceloneta i el canó, a més de nosaltres), hem fet una actuació de gran nivell davant del públic congregat a la plaça poeta Boscà:
- Serra de 9 puntes , una de les quals amb pilar de 3
- Vols de 2, de 3 i de 4
- Pira 5-5 (la primera d'aquesta temporada)
- Avet de 8
- Dues tripires
- Dues piràmides de 4 (el primer cop que presentàvem aquest any dues simultànies) i una piràmide de 3
- Tres planxes i dos ventiladors
- Escala de 8.
El nivell demostrat avui s'ha de mantenir i millorar en els propers assajos de dimarts i divendres, per aconseguir arribar a la Trobada de Colles Falconeres amb els deures fets i amb un alt nivell de qualitat i exigència.
(Les fotografies de la cercavila i del selfie final d'actuació el podeu trobar a http:/bit.ly/22kiqsD)
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/albums/72157664753410923
Aquest dissabte els Falcons anem a una festa molt especial. La "S.C.H. La Esperanza" celebra els seus 100 anys i ens han convidat a celebrar-ho amb ells. Són moltes les activitats per a tots els públics que tenen preparades al barri de la Barceloneta.
La nostra participació començarà a les 11 a la pl. Poeta Boscà, amb una cercavila que es farà pels carrers de la Barceloneta. A més de nosaltres, hi seran presents els estandarts de les corals, la banda de música i majorettes "Triangle de Sants", el gegantó Miquelet (de la Colla de Gegants de la Barceloneta) i el canó.
En acabar la cercavila, cap a les 13h, farem una exhibició de les nostres figures a la mateixa plaça Poeta Boscà. És la nostra manera de felicitar a la "S.C.H La Esperanza", per omplir la Barceloneta de música i bon humor durant un segle. Moltes felicitats!
El diumenge 20 de març la pluja va fer-se present a les Festes de St. Josep Oriol que, any rera any, organitzen l'Associació d'amics dels Gegants del Pi. Aquesta pluja va provocar que, tant les matinades com la nostra actuació, s'acabessin anul·lant.
Afortunadament, la pluja va donar una treva i va poder-se dur a terme la XXII Trobada de Gegants i Bestiari on participava la nostra mascota, el Niku. Acompanyat per un bon grup de falconers, el Niku va poder passejar pels carrers dels voltants de la Parròquia del Pi junt amb la resta de colles que hi participaven.
Durant la cercavila, els nostres músics animaven al Niku a ballar durant tot el recorregut. A més, alguns falconers van aixecar alguna figura dinàmica per alegria del públic present. En acabar, el Niku va fer el seu tradicional ball junt amb la resta de gegants i/o bestiari participant.
Donem les gràcies a la colla organitzadora per convidar-vos un any més i per l'organització de les Festes de St. Josep Oriol.
El 5 de març els Falcons de Barcelona vam viatjar fins a St. Hipòlit de Voltregà, on es commemoraven els Fets de la Gleva. Amb aquest acte es volia homenatjar als 300 catalans que van morir defensant el monestir de la Gleva davant de l’exèrcit borbònic, l’any 1714.
L’acte va començar amb una cercavila encapçalada pels trabucaires Tocasons de Taradell i la colla gegantera de Sant Hipòlit de Voltregà (amb els gegants Serafí i Càndida), fins congregar a tota la gent a la plaça de l’Església.
Allà, després del repic de campanes, vam actuar els Bastoners de Prats del Lluçanès, els Bastoners de Sant Bartomeu del Grau i els Falcons de Barcelona.
La nostra actuació va consistir amb una serra de 6 puntes, una pira 4-4, un vol de 4 acompanyat per dos vols de 3, un avet de 7, dues planxes amb 1 ventilador, tres piràmides i una escala de 6. Destacar també que va ser la primera actuació d'en Jonathan, després d'unes setmanes d'assajos amb la Colla.
Acabada la nostra actuació, va iniciar-se una baixada de torxes fins al Santuari de la Gleva, on es va fer una ofrena floral, van fer-se uns parlaments i una petita actuació del Cor de la Veu de Voltregà.
El 5 de març els Falcons de Barcelona ens desplaçarem fins a Sant Hipòlit de Voltregà (Osona) per participar a la celebració en record dels Fets de la Gleva. En aquest acte es recordarà als 300 homes que es van enfrontar a l’exèrcit borbònic l’any 1714, que dirigia el comte de Montemar. Aquests 300 catalans volien defensar l’estratègic Santuari de la Gleva, però l’exèrcit borbònic, després d’una gran ofensiva, va acabar matant el capità català Cararac.
Els homes atrinxerats van pactar una rendició amb les tropes borbòniques, només amb la condició que es respectés la vida dels defensors del Santuari. L’exèrcit borbònic va trencar aquest pacte i va executar a tots els homes refugiats al Santuari. Malgrat això, l’exèrcit català va poder fer retirar els borbons del Voltreganès, gràcies al suport que van rebre el dia següent del Marquès de Poal.
A la festa organitzada per Òmnium Cultural al Voltreganès hi haurà una exhibició de diferents elements de cultura popular: trabucaires, gegants, balls de bastons i Falcons. Serà una bonica ocasió per descobrir els Fets de la Gleva (poc coneguts per a la majoria de gent) i de gaudir d'una jornada cultural, catalana i d'alt contingut històric.
El divendres 12 de febrer els Falcons de Barcelona vam participar a les Festes de Santa Eulàlia, també conegudes per molts com la Festa Major d’Hivern de Barcelona. Unes festes molt especials per a la Colla, al ser en elles on ens vam presentar per primer cop davant de la nostra ciutat com a colla falconera, fa ja 13 anys.
Aquesta actuació ha estat especial també per a l’Albert i la Júlia, pare i filla que feien la seva primera actuació amb nosaltres. Benvinguts a la Colla! I també tenia quelcom d’especial per a la Laia, que avui celebrava el seu Sant. Felicitats!
L’actuació es va dividir en tres parts. La primera d’elles va tenir lloc a Plaça Nova, on vam realitzar una tripira 4-4, cinc piràmides de drets i dues pires 4-4 simultànies. Tres figures a mode de tastet que convidaven al públic allà present a acompanyar-nos fins a Plaça Sant Jaume.
A continuació, vam fer una breu cercavila pel carrer del Bisbe. A la primera part del carrer vam realitzat dues quadrigues. Posteriorment, a la segona part del carrer, vam aixecar tres pilars de 3.
En arribar a Plaça Sant Jaume, on fèiem la nostra actuació, vam entrar amb una escala caminada i dos pilars de tres. A dalt de l’escenari, vam poder presentar al nombrós públic allà present una serra de 9 puntes amb un pilar de tres al mig, dos avets de 7, una pira 5-4 flanquejada per dues pires 3-2, dos vols de 4 acompanyats per dos vols de 3, tres planxes amb dos ventiladors, la tripira 4-4 i l’escala de 8.
La nostra participació a les Festes de Sta. Eulàlia, però, no acaba aquí. Diumenge al matí els nostres músics participaran a les matinades de Festa Major pels carrers del Gòtic barceloní.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/albums/72157664461350771
El diumenge 14 de febrer els nostres grallers i tabalers, així com els de la resta de colles de Cultura Popular, tenen una cita. Es trobaran a les 8 a la Baixada de Sta. Eulàlia per engegar un cercavila pels carrers del Gòtic fins arribar a la Plaça Reial.
Durant aquest recorregut aniran tocant el tradicional “Toc de Matinades”, per recordar a la gent que és el darrer dia de la Festa Major d’hivern i que cal gaudir dels diferents actes que s’hi celebren.
No us perdeu l’oportunitat d’acompanyar-los i conèixer un clàssic de les tradicions populars.
Totes les colles de Cultura Popular tenen en el seu calendari alguna data d’actuació especial per algun o altre motiu. Els Falcons de Barcelona li tenim una especial devoció a les Festes de Sta. Eulàlia.
Aquesta simpatia no li ve únicament per ser les festes de la segona patrona de Barcelona (considerades per molts la Festa Major d’hivern), sinó perquè a les festes de Sta. Eulàlia de l’any 2003, en concret el 15 de febrer, ens vam presentar oficialment a la nostra ciutat, convertint-nos en aquell moment en la setena colla de Falcons que existia al nostre país.
Per aquest motiu, malgrat ser unes festes que arriben quan fa poc temps que els Falcons de Barcelona hem reprès la nostra activitat, volem oferir sempre a Barcelona grans figures que demostrin com hem anat creixent i millorant durant aquests 13 anys d’història.
Enguany la nostra actuació serà el mateix dia de Sta. Eulàlia, el divendres 12 de febrer. Començarem amb una breu actuació a Pl. Nova, per posteriorment dirigir-nos en cercavila fins a Pl. Sant Jaume, on farem la nostra actuació a les 11h. No us la perdeu!
El món de la cultura popular ha tingut aquest cap de setmana una cita al barri de Sant Andreu on, del 21 al 24 de gener, tenia lloc la mostra de patrimoni immaterial “Som cultura popular”.
El món falconer s’ha fet present a la mostra amb un estand informatiu i amb l’actuació de quatre de les colles existents als Països Catalans: Piera, Vallbona d’Anoia, Capellades i Barcelona.
Aquesta actuació ha sigut la primera que dirigien la nova Tècnica barcelonina i han demostrat una gran capacitat de gestió, de coordinació i de transmissió de seguretat i tranquil·litat. Fruit d’això ha estat una actuació fluida i sense cap contratemps.
L’actuació ha constat de dues parts. A la primera, cada colla tenia un quart d’hora d’actuació en solitari. Els Falcons de Barcelona hem fet, com a entrada a plaça, dues quadrigues, dos pilars de 3 i dos pilars de 2. A continuació, tres planxes (amb els seus respectius pilars de 3) i un ventilador, dues pires 4-4 simultànies i 5 piràmides de drets.
Acabades les actuacions individuals, ha arribat la segona part, on totes les colles actuàvem alhora fent diferents figures durant un quart d’hora. Per a l’ocasió els barcelonins hem presentat una serra de 9 puntes (de la que destaquem que l’Aitana i la Nicole s’han estrenat com a dosos), dos avets de 6, cinc vols de 3 i una escala de 7.
Els Falcons de Barcelona tindrem una nova cita el divendres 12 de febrer, a les Festes de Sta. Eulàlia. Una actuació molt especial per a nosaltres, ja que a les festes de Sta. Eulàlia de 2003 ens vam presentar oficialment a la nostra ciutat com a nova colla falconera.