El passat 23 de novembre Falcons de Barcelona vam participar en la VI Mostra de Grups Folklòrics que es va celebrar en motiu de la festa major de Sant Climent de Llobregat. Vam participar-hi juntament amb la Banda de Música de Cardona, els Cavallets de Mataró, el Lleó de Tarragona, la Llopa de Calella, la Mulassa de Falset, el Ball de Pastorets de Cubelles, els Nanos de Reus, els Gegants Nous de la casa de la Caritat o del Corpus de Barcelona, els Gegans Vells del Prat de Llobregat, els Gegants de Santa Coloma de Cervelló i els Gegants de Castelldefels.
L’actuació va tenir lloc a la Plaça de la Vila, posteriorment la cercavila va transcorrer pels carrers costeruts del poble, finalment vam realitzar una pira 5-4 com a figura final juntament amb la resta de balls.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157650644397996/
El Clot és el barri que ens va veure neixer ara fa gairebé 12 anys, per aquest motiu seguim actuant-hi tot sovint i com no podia ser d’una altre manera vam actuar per la seva Festa Major el passat 16 de Novembre.
Vam començar la cercavila just davant del Mercat juntament amb els bastoners del Clot i la Muixiganga de Barcelona. El recorregut va passar pel Parc del Clot i va finalitzar a la Plaça Valentí Almiral.
L’actuació va començar amb l’exhibició dels bastoners, seguits de la Muixiganga i posteriorment nosaltres.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157646994641963/
El passat diumenge 26 d’octubre, vam celebrar la Diada dels Falcons de Barcelona, que com cada any sol marcar pràcticament el final de la nostra temporada i que, com cada any també, sol suposar el retrobament amb molts exfalconers disposats a tornar un dia per contribuir a fer més gran la nostra colla. En aquesta ocasió érem al voltant de 90 falconers i segurament la vegada que hem estat més gent vestits de blanc i enfaixats de vermell al damunt d’un escenari.
El format de la diada ha anat evolucionant al llarg de la nostra història i aquest any s’hi han introduït alguns canvis per tal de fer-la més àgil i més vistosa. S’ha modificat el traçat de la cercavil·la i s’ha reduït el nombre de colles convidades que en aquest ocasió van ser, els Gegants del Pi, els Geganters de la Barceloneta, Trinigrallaos i els Falcons de Llorenç del Penedès.
Totes les colles vam ser convocades a les 10 del matí a la Plaça de les Beates, al davant de la nostra seu, la Casa dels Entremesos.
Per començar vam compartir allí mateix un esmorzar per agafar forces. Tot seguit vam iniciar la cercavil·la que va passar per llocs tan emblemàtics de la nostra ciutat com ara la Catedral, la Plaça Sant Jaume, la Basílica de Santa Maria del Mar, el Fossar de les Moreres, el passeig del Born i finalment va acabar al Mercat del Born, lloc on es van realitzar les actuacions.
L’actuació va començar amb l’exhibició dels Falcons de Llorenç del Penedès, la única colla del món falconer que segueix la corrent tradicional preservant els orígens gimnàstics, van estar acompanyats per la música dels Trinigrallaos. Tot seguit van ballar els Gegantons del Pi. La història d’aquests gegantons es remunta a finals del segle XVIII. El següent ball fou a càrrec de la Tarasca de Barcelona portada per l'Associació de Genganters de la Barceloneta, que és un element del bestiari que forma part del Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona. Finalment vam realitzar la nostra actuació que va ser ni més ni menys que un reflex del que ha estat aquesta temporada, consolidant les nostres millors figures i pujant el nivell general dels nostres falconers. Això darrer ho demostra que poguéssim posar fins a 13 puntes a la serra (dues d’elles de tres pisos), acompanyar la pira 5-5 amb dues 4-3 al costat, acompanyar l’avet de 8 amb dos avets de 6, acompanyar el vol de 5 amb dos vols de 4 i quatre vols de 3 i fer l’escala de 9. A aquest repertori s’hi va sumar altres figures multitudinàries que vam realitzar durant el cercavila com ara la doble escala de 7 amb pilar al mig, la piràmide de 4 amb sis piràmides de 3 o la tripira 5-5. Aquesta consolidació de grans figures sumada a la major entitat de les figures d'acompanyament fan estar molt esperançats de cara a la propera temporada.
Volem donar les gràcies a l’Associació d’Amics del Gegants del Pi, l’Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta, els Falcons de Llorenç del Penedès i al Trinigrallaos per accedir a celebrar amb nosaltres la nostra diada.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157646686075844/
Diumenge 19 d’Octubre vam participar en la diada dels nostres padrins, els Falcons de Vilanova.
Els amfitrions portaven un programa ben ambiciós i el van dur a terme amb la solvència d’una gran colla com son completant la seva primera pira 6-5 i convertint-se en la segona colla que és capaç de fer-la avui en dia. Nosaltres vam mantenir el gran nivell de tota la temporada i fins i tot el vam pujar una mica realitzant la nostre primera tripira 5-5.
L’actuació va començar amb una cercavil·la que ens va portar, des de la Plaça de les Neus fins a la Plaça de la Vila, tot baixant per la Rambla Principal, un recorregut petaonal pel centre de Vilanova. Com a colla convidada ens va tocar actuar primers davant un públic que va poder gaudir assegut a les cadires que s’havien col·locat per l’ocasió. Apart de les figures que acostumem a realitzar aquest any (entre elles la pira 5-5 i els dos pilars de 3 a la serra), més el pis que vam poder pujar a la tripira per primer cop. Cal destacar que vam exhibir el nostre domini del vol de 5 muntant-lo i desmuntant-lo completament sense cap ajuda exterior, pujant tots els membres dels pisos superiors pel costat de la figura.
L’actuació de Vilanova va ser un pas més en la magnífica evolució que estan tenint aquests darrers anys, van realitzar entre d’altres l’escala de 9 que just han assolit aquest any però que cada cop dominen amb més solvència i tot fa pensar que ben aviat atacaran l’escala de 10 van fer història al completar per primer cop una magnífica pira 6-5 que va pujar i baixar molt tranquil·la, demostrant el bon treball a a assaig.
Felicitats per l’actuació i gràcies per convidar-nos.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157646554435324/
Falcons de Barcelona va actuar el passat 12 d’Octubre a les 12 del matí a la Rambla del Badal en motiu de les festes de les Corts. Hi hem realitzat una serra de 9 puntes amb un pilar de 3, una tripira 5-4, tres vols de 4, una pira 5-5, cinc piràmides de 3, tres planxes amb ventiladors i una escala de 8.
Gràcies per convidar-nos-hi!
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157648382889157/
Un any més els Falcons de Barcelona ens comencem a preparar pel nostre dia, i enguany se celebrarà durant el matí de diumenge del 26 d’octubre.
La Diada dels Falcons de Barcelona arriba just un mes després d’haver fet una Mercè gloriosa, una cita on els falconers donaran tot i més per poder anar concloent una temporada d’insomni.
Aquesta vegada tenim a Llorenç del Penedès com a colla de Falcons convidada que donaran un toc més tradicional a la Diada i als Gegants del Pi (amb els Gegants Oriol i Laia, el gegantó Perot lo Lladre i el recent Mustafà petit que van estrenar
aquesta Mercè passada) i els Gegants de La Barceloneta com a colles representants de La Casa dels Entremesos. A més a més, també ens acompanyarà la banda de músics Trinigrallaos que amenitzaran la Diada i la cercavila.
La celebració constarà de dues parts. La primera començarà a les 11.15h i serà una cercavila, que com de costum sortirà de la Plaça de les Beates; però a diferència d’altres anys, acabarem al Carrer del Comerç (davant del Mercat del Born) on es farà la segona part que consistirà en què les colles convidades i l’amfitriona faran llurs actuacions de lluïment i posteriorment l’entrega de records per a finalitzar la celebració de la Diada dels Falcons de Barcelona.
Així doncs, teniu al davant una ocasió perfecte per veure dues colles de Falcons i de gegants diferents a la vegada i passar un matí ple de tradició, música, cultura i xerinola!
Dijous 9 d’Octubre els Falcons de Barcelona vam actuar en un congrés organitzat per l'Agència Catalana de Turisme, als jardins del l’esplèndid edifici modernista de l’Hospital de Sant Pau, el qual va ser declarat patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1997.
Hi vam realitzar una serra de 7 puntes amb un pilar de 3, una pira 5-5, tres planxes amb un ventilador i una escala de 8.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157648741153186/
El dimarts 24 de setembre, darrer dia de les festes Mercè, Falcons de Barcelona va participar en la Xarxa Humana que va organitzar la Fura dels Baus a la plaça Catalunya.
Aquest esdeveniment va ser la cloenda de la XIX Mostra d’Associacions, que va comptar amb tota mena d’entitats que contribueixen a fer de Barcelona una ciutat més solidària i cohesionada. Això té especial rellevància aquest any ja que Barcelona ha estat escollida pel Centre Europeu de Voluntariat i del Parlament Europeu com a Capital Europea del Voluntariat.
Voluntaris i falcons ens vam elevar a 30 metres d'alçada per sobre de la plaça Catalunya fixats a unes cordes, representant una coreografia i construint finalment una impactant xarxa humana que representava el voluntariat.
Agraïm a l'Ajuntament i a la Fura dels Baus haver pogut participar en aquest acte de la XIX Mostra d'Associacions.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157647649047210/
Dimecres 24 de setembre de 2014, dia de la Mercè, els músics de Falcons de Barcelona acompanyats d'altres Falcons i de tots els grallers de la ciutat hem participat en les clàssiques matinades de Festa Major.
Amb les gralles i els tabals com a protagonistes per a fer saltar del llit als que viuen al barri Gòtic, hem recorregut els carrers des de la plaça de la Mercè, davant de la basílica dedicada a la patrona, passant pel carrer ample, carrer de la ciutat, Pl Sant Jaume, carrer del Bisbe, Baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, Ave Maria, Pl. Sant Josep Oriol, Pl. Pi, Cecs De La Boqueria, Boqueria, Banys Nous, Ferran i acabant a Pl. Sant Jaume.
Cal destacar que a la plaça del Pi, Falcons de Barcelona en col·laboració amb Castellers de Barcelona hem fet un pilar de quatre en agraïment al Bar del Pi.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157648067689435/
Com cada any, el primer diumenge de festes de la Mercè els Falcons de Barcelona ens apleguem a la Plaça Nova a les 10:30 del matí amb una colla convidada, per anar plegats en cercavila a la plaça St. Jaume a fer una actuació de màxims. En aquesta edició del Matí de Falcons vam tenir el plaer de comptar amb la presencia dels Falcons de Castellcir.
És el dia clau de la temporada, no es pot fallar, sabem que la plaça estarà plena de gom a gom, de turistes, despistats, de gent que ens coneix be i de gent que potser ens va veure un any per casualitat i que ara té marcat aquest dia al calendari per que li va agradar la nostra actuació.
En tot cas està a les nostres mans ser capaços de fer vibrar, d’arrencar un crit d’admiració de la plaça, de contagiar l’eufòria per les gestes assolides… és el dia, el lloc, el públic, l’escenari, no hi ha lloc per les excuses, nosaltres posem el treball a l'assaig, la constància i l’entusiasme. Aquest any tampoc vam fallar. Vam omplir l’escenari amb les nostres millors figures, però anem a pams.
La mini actuació a plaça nova va començar puntual i va transcórrer amb fluïdesa per part de les dues colles.Els de Barcelona vam realitzar dues pires 4-4 simultànies, una tripira 5-4 (la segona que fèiem en la nostra història) i un avet gran.
Posteriorment vam entrar a plaça amb la majestuosa escala caminada, 4 pilars de 3 i 8 pilars de 2.
A les 11 va començar l’actuació de Falcons de Castellcir, una colla que tot i comptar amb menys falconers que la nostra, va executar les figures amb una gran elegància.
En arribar el nostre torn, vam deixar els nervis i l’emoció aparcats a les escales del escenari i vam realitzar totes i cada unacada una de les figures que teníem plantejades amb solvència: demostrant que hem treballat bé, que hem fet els deures i que hem consolidat aquelles estructures que a hores d'ara són el nostre sostre. Vam començar, amb una serra de 13 puntes; a causa de lesions només vam poder posar-hi un pilar de 3, tot i que durant l’any l’havíem sovintejat amb 2 pilars. Tot seguit, la pira 5-5 acompanyada de 2 pires 3-2, durant aquest any li hem pres la mida. De planxes, a l’escenari de Sant Jaume només n’hi caben 3 i de ventiladors 4: doncs això és el que vam fer. El vol de 5, el vam voler acompanyar de 2 vols de 4 i 2 vols de 3, omplint tot l’escenari. La piràmide de 4 va estar rodejada de 6 piràmides de 3, convertint l’escenàri en un autèntic bosc de piràmides. Vam encarar la recta final amb l’escala de 9, havíem caigut una vegada aquest any, durant el primer tram de temporada, arribant tant sols a col·locar enxananeta. Potser havia estat agosarat tirar aquesta construcció tan aviat però des que hem tornat de vacances d’estiu havíem comptat les escales de 9 per descarregades, les sabem fer, teníem l’experiència de 2 descarregades aquest any i sobretot, quant va tocar patir, tothom va apretar al màxim, i apretar i apretar per no deixar-la anar. Tot i el cansament, l’escala es va treballar al màxim i ens vam guanyar un merescudíssim aplaudiment.
Per acabar vam realitzar 2 ventalls grans acompanyats de 2 ventalls.
Ara podem dir que tenim un bon nivell ben consolidat i tenim el repte de pujar el llistó en aquests pocs mesos que ens queden de temporada.
La Mercè 2015 segur que tornarem a superar-nos, perquè Falcons de Barcelona només sap anar amunt, amunt, amunt!
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157647884511986/
Dissabte 20 de setembre Falcons de Barcelona vam participar en la 34a Fira de Calella. Aquesta singular fira que estava ubicada al Passeig de Manuel Puigvert, comptava amb expositors d’artesania, oficis tradicionals, artesania alimentària, entitats i comerços, aquest any commemorava els fets del 1714 recreant campaments de Miquelets on es podia veure en viu i en directe de les escenificacions dels soldats que vam defensar els nostres drets i institucions ara fa 300 anys.
Vam actuar matí i tarda, al matí a la fira on on entre d’altres vam realitzar la sisena pira 5-5 d’aquest any amb algun canvi important a tronc, calia donar-li confiança de cara a l’actuació de diumenge a la Mercè. Per la tarda, al davant de l’ajuntament vam estrenar la tripira 5-4 per primer cop a plaça.
Gràcies per convidar-nos
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157647461510409/
Per tercer any consecutiu, aquest divendres 19 de Setembre, Falcons de Barcelona vam tenir el plaer de participar en el Toc d’Inici de les festes de la Mercè.
Es tracta d’un acte molt protocol·lari i solemne on cada colla te una coreografia única per l’ocasió, que executa al so de la música interpretada pels Ministrils del camí Ral.
Tan bon punt acaba el pregó de la Mercè, que dona inici a les festes de la nostra patrona, sortim per la porta de l’Ajuntament al davant d’una plaça Sant Jaume plena de gom a gom totes les colles que participem en aquest esdeveniment: una mostra del seguici més emblemàtic de la nostra ciutat amb bestiari, gegants, diables, cavallets cotoners, falcons… i ens col·loquem al costat de l’escenari muntat expressament per l’ocasió, per així anar pujant una darrere l’altre a realitzar el nostre número.
Després de l’entrada a plaça amb pilar caminats, vam esperar torn per a poder realitzar la nostra figura, el Trèvol, un figura que només fem durant el Toc d’Inici i que està sincronitzada amb la música que es va composar per aquest ocasió. Es tracta d’una figura composta per 3 piràmides de drets amb un pilar de 3 al mig, que està pensada per poder ser vista des de tots els angles que permet d’escenari, és a dir, des de qualsevol costat. En acabar totes les colles vam realitzar una serra de 9 puntes.
La Mercè ha començat!
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157647837664151/
La colla de Falcons de Barcelona també ha sortit al carrer aquest 11 de setembre tan sonat.
Com és tradició des dels inicis de la colla, els falcons han fet les respectives ofrenes florals a Rafael de Casanovas i Fossar de les Moreres. Enguany com des de fa 3 anys també pel matí han ofert unes quantes figures a la Mostra d’entitats sota l’Arc de Triomf. Com a destacable la figura les 4 barres inventada pels Barcelonins a Timisoara, ha estat molt bon rebuda pel públic al Fossar de les Moreres.
Per la tarda no han volgut ser menys, hi han participat en la V convocada per l’ANC i Omnium Cultural. En el seu tram número 56, allà han ofert les seves grans figures en un dia històric.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157647459604756/
Com cada any, una de les cites més esperada per totes les colles de Falcons d’arreu del País, és la Trobada de Colla de Falcons, que enguany s’ha celebrat a Castellcir. Allà tot el món falconer exhibeix les seves millors figures. Com a novetat els organitzadors, Castellcir, han volgut ser més ambiciosos que mai, i per primer cop, més de 500 falconers han fet en el mateix moment una figura conjunta, on han participat totes les colles simulant el Castell de Cardona.
La Trobada, per la nostra colla ens ha deixat un molt bon sabor de boca per les grans figures fetes. La escala de 9, la Pira 5-5, i el vol de 5 aquesta vegada anant encara més lluny acompanyant-lo amb dos de 4 al costat, i també les planxes i ventiladors, la serra de 10 puntes amb dos pilars de 3 i 3 quadrigues, dues de les quals coronades.
Una altra gran actuació a dos setmanes vista d’una altra gran cita, la que tenim per les Festes de la Mercè el 21 de setembre. En aquesta ocasió ens acompanyaran els Falcons de Castellcir que enguany celebren el seu 10è aniversari.
Des d’aquí volem felicitar els organitzadors per la feina feta, i a les colles de Falcons per les grans figures mostrades ahir a la trobada.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157647351914035/
El diumenge 17 d'Agost, els Falcons de Barcelona vam volar a Palamós, on vam ser convidats per l'ANC Palamós-Sant Joan a la jornada reivindicativa per la Independència.
Durant tot el dia es van organitzar actes i tallers, i per la tarda vam fer la nostra actuació al Passeig Marítim. Seguidament es va anar creant a la sorra de la Platja una gran V, símbol de la decisió dels catalans de voler votar pel futur del País.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157647323361951/
El passat dissabte 16 d'Agost, vam celebrar la nostra última participació d'enguany a la Festa Catalana, coincidint amb les 425 Festes de Sant Roc.
Juntament amb els Falcons de Vallbona i els Gegants de Plaça Nova, vam realitzar les rondes d'actuacions intercalant les figures amb els balls geganters.
Ja estem esperant la nova temporada de Festa Catalana per a seguir mostrant a Barcelona i als seus visitants el que els Falcons de Barcelona som capaços de fer.
Felicitar molt especialment als organitzadors de les festes més antigues de la Ciutat.
Per molts anys més, Festes de Sant Roc!!!
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157646927245880/
Els dies 8, 9 i 10 d’Agost els Falcons de Barcelona es van desplaçar a la ciutat romanesa de Timisoara per participar en el vint-i-setè Aplec Internacional organitzat per Adifolk.
Aquest esdeveniment s'organitza anualment des del 1988 i fins l'any 2012 va ser conegut com l’Aplec Internacional de la Sardana. L’edició d’enguany ha comptat amb més de 20 grups folklòrics i va estar encapçalada per la dansa més emblemàtica del nostre país, la sardana; durant 3 dies van tenir lloc cercaviles, espectacles i actuacions de diverses entitats reprentatives de la cultura catalana.
Aquesta ha estat de la quarta sortida que la colla ha realitzat fora del territori de parla catalana, juntament amb Euskadi (‘04), Polònia (‘06) i Lió aquest passat més de Maig. En els nostres 11 anys d’història també hem visitat altres llocs on no hem hagut de canviar la nostra llengua: Algemesí (‘05), Menorca (‘07), Perpinya (‘09, ‘10) i Andorra (‘10). Així doncs, anar fins a Romania fou tot un repte la colla: prop de 60 persones es van mobilitzar fins a un indret a dos mil quilòmetres de casa nostra amb ganes de mostrar la millor de les nostres versions i fer-hi grans actuacions, i així va ser.
Read more: Aplec Internacional Timisoara
El diumenge 6 de Juliol Falcons de Barcelona vam actuar per la Festa Major de Vic.
La Xurriacada dels Països Catalans va tenir lloc a la Plaça Major amb la participació de 40 colles de cultura popular on s’alternava les nostres figures amb dances primer a dalt de l’escenari i posteriorment unint-nos a les colles, gegants i besties que venien en cercavila a baix a plaça.
Gràcies per convidar-nos-hi
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157645632579065/
A vegades hi ha gent que entra en una colla i és capaç de canviar amb la seva personalitat la mentalitat de qui la rodeja, que és capaç de cohesionar la gent del seu grup d’edat i fer descobrir que fer falcons significa quelcom que va més enllà de fer figures. Una d’aquestes persones la tenim a Falcons de Barcelona i quan vam descarregar la primera escala de 9 al desè aniversari de la colla va publicar:
“Falcons. Oh, falcons. Tanta gent amb un únic objectiu. Tan diferents i tan iguals. Un sentiment, un enllaç, un propòsit. L'ànima, el coratge i la pressió. Anar a un assaig únicament per vigilar i sentir-te útil. Aguantar pes i voler-ne cada cop més i més. Confiar en els altres, que confien en tu. Confiar en tu, que confies en els altres. Falcons. Oh, falcons. Dóna'ns un repte que el perseguirem fins a aconseguir-lo. Dóna'ns una figura que lluitarem per descarregar-la, i ho celebrarem. Eufòria, llàgrimes, felicitat. Un somni realitzat. Un simple somni, oi? Doncs si, s'ha fet realitat. Amunt, falcons, fins a tocar el cel. Finets que això està molt maco. Ho parem aquí...obrim! Perfecte, avall. Està molt bé, està molt bé. Vinga que ja es vostre. Tota vostra. Quatre avall, silenci que ja ho tenim! Va, va ,va, sí! 10 anys i l'escala de nou! L'escenari tremola als meus peus. El públic s'ha tornat boig. Tothom riu, estigui com estigui, ara l'únic que importa és això. I és que, Falcons de Barcelona, hem fet l'escala de nou.”
Doncs aquest dissabte vam anar a visitar-la a l’Institut Guttman i, amb ella, vam tornar a fer una escala de 9, la més matinera que havíem fet mai, tot just a començaments de Juliol. Va ser una actuació il·lusionadora i emotiva, “la millor actuació que he fet mai” deien alguns. La colla, els Trinigrallaos, la família, els amics, vestits de blanc i enfaixats de vermell sabíem que era una ocasió especial per fer més que figures.
Tots aquests anys fent falcons hem après a encarar reptes amb forces i determinació, sense tenir-los-hi por ni mandra, hem lluitat pels nostres somnis i els hem fet realitat. Això ho hem après com colla i és quelcom que casdascú de nosaltres ha incorporat al seu bagatge personal. Si bé dissabte l’escala va quedar només en carregada, no ens conformem amb això, no ens hem de conformar. Amb esforç i treball tant a falcons com a la vida superarem totes les dificultats i aconseguirem tots els reptes que ens proposem, i encara més si ho fem plegats. Junts tornarem a volar.
https://www.flickr.com/photos/falconsdebarcelona/sets/72157645218051399/
El dissabte 28 de Juny vam participar per tercer cop aquest any en la Festa Catalana, aquest cop juntament amb dues colles castelleres: Els Castellers de Gràcia i els Castellers de Sant Feliu de Llobregat.
L’entrada a plaça amb pilars caminats en el cas de les colles castelleres i amb l’escala caminada en el nostre cas ens va ubicar a cada colla en la seva zona.
Després va seguir l’actuació dividida en tres rondes en que cada colla es desplaça a l’espai central davant d’unes escales de la catedral plenes plenes de gom a gom. El públic va poder disfrutar la nostre tretzena pira 5-4 de l’any esperem poder pujar-li un pis ben aviat, un magnífic 3 de 8 dels castellers de Gràcia i un 2 de 6 del Castellers de Sant Feliu com a fites més destacades de cada colla.
En acabar vam realitzar una ronda de pilars conjunts, el primer pilar de quatre que portem a plaça aquest any.
Des de la mateixa creació de la colla, Falcons de Barcelona hem participat en la celebració del Corpus Christi a la nostre ciutat.
Aquest any seguint el format que es ve fent des de fa uns quants anys, vam realitzar una petita actuació al davant de l’ajuntament a les 19:00 de la tarda i ens vam afegir posteriorment seguici popular que a les 19:15 es dirigeix des d’allí a Plaça Nova passant pel carrer del Bisbe.
Un cop finalitzat aquest seguici popular, vam realitzar una pira 4-3 amb 2 pires petites al costat al pas de la Processó de Corpus Christi que comença allí mateix a les 19:45, processó de la qual es té constància documentada des les 1320 i una escala de 6 en el Carrer del Dr. Joaquim Pou on finalitza la processó i enfila en direcció a la Catedral de Barcelona.
El dissabte 21 de Juny vam actuar a les 7:30 de la tarda davant de la Catedral de Barcelona juntament amb els Falcons de Malla i els Gegants de Sagrada Família.
Es tracta d’una de les exhibicions periòdiques de cultura catalana que l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura organitzen cada dissabte a tocar de la catedral, en les quals participem tot sovint.
És una bona ocasió per obtenir bones fotografies amb bastant de públic i el marc incomparable de la catedral de fons, com per exemple aquesta magnífica de la serra amb el pilar de 3 que acompanya l’article.
La Marina és un barri relativament nou dins el districte de Sants. Aquest divendres 20 de Juny, passades les 7 de la tarda, després del pregó que donava inici a la desena edició de seva festa major també coneguda com Les Bacanals de la Marina, vam actuar els Falcons de Barcelona.
L’actuació tingué lloc a les portes del Centre Cívic de la Casa del Rellotge al davant dels Jardins de Can Ferro.
Gràcies per convidar-nos al vostre barri!
Els Falcons de Barcelona vam participar el passat diumenge 15 de Juny en els actes organitzats per la comunitat filipina de Barcelona per celebrar el 116è Aniversari de la Independència del seu país.
L'acte es va celebrar a la plaça dels Àngels, al costat del MACBA, davant d’un públic poc acostumat a veure les nostres construccions. Tot i la pluja que amenaçava, els assistents van disfutar d’allò més aplaudint i cridant amb emoció quant els nostres enxanetes coronaven les figures.
A la colla hi tenim una família d’orígen filipí que va tenir un especial protagonisme en aquesta actuació: la Lucy va dirigir unes paraules de salutació al públic i la Nicole i el Xavi es van enfilar als llocs més alts de vàries de les nostres figures.
Precisament en la darrera figura, una escala de 7, ella va fer d’aixecadora i ell d’enxaneta. Just després de coronar-se l’escala, mentre la nostra enxeneta ja baixava, la Nicole es va aixecar i va desplegar una bandera filipina que va provocar un esclat a tota plaça.
La Fundació COMTAL és una organització no lucrativa que es dedica a ajudar a nens i adolecents en risc d’exclusió social de la nostra ciutat. Hi ha diversos membres de la colla vinculats a aquesta organització i per això ens va fer molta il·lusió que ens convidèssin al toc de sortida de la celebració del seu 20è aniversari.
L’actuació va tenir lloc el dissabte 14 de Juny a les 10:30 davant del mercat de Santa Caterina en un emplaçament que no en és gens desconegut. Allí mateix hi vam fer, per exemple, la nostra primera escala de 9 fa dos anys o el nostre primer Ventall Gran fa tres anys.
Els Falcons de Barcelona volem agraïr que ens convidessin a estar presents en aquesta celebració i aquest 20 anys que porten fent bona feina al barri on actualment tenim la nostra seu social.
Una altre manera que tenim els Falcons de Barcelona de divulgar la cultura catalana i el fet falconer, és actuant a congressos i sopars organitzats per empreses que ens contracten amb la fi d'amenitzar un aperitiu o un sopar amb les nostres mostres culturals.
El passat dimarts 4 de Juny, els Falcons de Barcelona vam realitzar una actuació d'aquest tipus.
Vam ser contractats per donar acollida a un sopar corporatiu organitzat per l'empresa Nestlé pels seus visitants i treballadors suïssos, i els jardins de l'Esfèric Barcelona van ser l'escenari de la nostra actuació.
Diumenge 1 de Juny Falcons de Barcelona vam participar en 2 actes, el primer va ser una actuació amb motiu de Festes del Parc i la Llacuna del Poblenou que es va realitzar en una petita placeta que hi ha a la Carretera antiga de Mataró.
Per aquesta actuació vam recuperar la torreta que feia més de 2 anys que no feiem on l’enxaneta va fer la figereta i baixar de cap per avall, a més de figures més habituals com l’avet, la pira, l’escala, la serra, planxes, escala i 2 ventalls amb un pilar de 3 obert al mig.
Posteriorment vam participar a la Tamborinada, una festa que se celebra al Parc de la Ciutadella i on aquest any les entitats adherides al la Fundació la Roda commemoraven els fets de 1714.
La nostra colla realitzar un avet durant l’espectacle inaugural i unes planxes en el moment de la cloenda, aixì com diverses figures en el diferents espais de la festa.
De totes elles en destaquem una escala de 7 davant l’emblemàtica estàtua d’un mamut situada al centre del parc.
Dissabte 31 de Maig a les 7 de la tarda vam encarar la primera de les 4 festes catalanes que haurem de fer aquest any acompanyats pels Falcons de Vilanova i dels Gegants de la Barceloneta.
Així, el públic assistent a aquesta actuació davant la Catedral barcelonina va poder veure 2 de les colles falconeres que en en millor forma estan i, com no podia ser d’una altra manera, la colla anfitriona va executar una gran actuació.
La diada es va organitzar com de costum amb 3 rondes on cada colla falconera realitza 2 figures i els gegants fa un ball. Finalment es fa una figura conjunta.
Finalment una escala de 8 conjunta i una foto de germanor van ser el punt i final de l’acte.
Si hi ha algú que es pugui considerar com els segons músics dels Falcons de Barcelona aquests són els Trinigrallaos: ens han acompanyat en multitud de sortides els darrers anys i el seu estil diferent, més ritmic i festiu, amb un repertori que combina temes tradicionals de cercavila amb cançons més actuals agrada molt a la colla.
El dissabte 31 de Maig, els Trinigrallaos van organitzar un acte a la plaça de la Trinitat en el marc de la festa major de la Trinitat Vella i els Falcons de Barcelona vam ser convidats com a plat fort de l’esdeveniment.
La plaça estava bastant plena d’un públic que ja ens comença a conèixer i que va poder gaudir d’una bona actuació de falcons.
Moltes gràcies, per convidar-nos a la vostra festa.
El passat divendres 16 de Maig els Falcons de Barcelona ens vam desplaçar a Lió per participar al Village Catalogne. Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Agència Catalana de Turisme amb l’objectiu de promocionar l’oferta turística catalana a aquesta ciutat francesa a través de degustacions gastronòmiques i mostres de cultura popular.
Va ser un cap de setmana esgotador on vam realitzar fins a 4 actuacions, dues dissabte i dues diumenge. Entre actuació i actuació vam tenir algun moment per poder visitar la ciutat on conflueixen els rius Roine i Saona, precisament entre aquests dos rius creuats per multitud de ponts es troba el centre històric. Aquest compta amb magnífiques places, carrers comercials i està presidit pel turó de Fourvière i la majestuosa Basílica Notre Dame de Fourvière, ben visible des de gairebé qualsevol plaça.
En aquest mateix centre històric, concretament entre la Plaça de la République i el carrer de la République és on es va ubicar el Village Catalogne. Les actuacions d’aquest cap de setmana van ser executades amb figures d’un alt nivell, mostrant el gran estat de forma pel que està passant la colla i la quantitat de rotacions que es van fer en les diferents posicions i que varen permetre descansar les esquenes.
Les actuacions van començar amb diferents entrades a plaça: variant entre els pilars, l’escala caminada i les quàdrigues, de les quals una d’elles coronada. En totes les actuacions la pira 5-4, escala de 8, 2 vols de 4 simultanis, piràmides i serra van ser una constant, i van estar acompanyades de tota la gamma d’avets (avet gran dissabte, 2 avets simultanis dissabte i diumenge i avet mitjà el diumenge). En funció del dia i el cansament es va completar el repertori amb super vol, planxes amb ventiladors i una gran varietat de ventalls (fins a 6 baixos diferents), a destacar el ventall gran amb 2 petits simultanis que encara no havíem fet aquesta temporada.
Des de Falcons de Barcelona volem enviar un especial agraïment a l’organització del Village Catalogne, la qual ens va fer sentir molt ben acollits durant tot el cap de setmana.
El passat dissabte 10 de maig, es va cel•lebrar el Dia Mundial del Lupus, on l’ACLEG (Associació Catalana de Lupus E.G.) va organitzar una sèrie d’actes per aquell dia, per tal de conscienciar i donar a conèixer aquest tipus de malaltia.
La jornada es va cel•lebrar a l’edifici del Caixa Fòrum on van participar diverses personalitats enteses en el tema.
Nosaltres vam aportar al nostra granet de sorra, amb una actuació solidària. Un cop acabades les conferències vam sortir tots a l’esplanada del Caixa Fòrum, on vam fer la nostra actuació.
Des de Falcons de Barcelona, volem donar les gràcies per deixar-nos participar en aquesta iniciativa i els desitgem que puguin seguir avançant en aquest gran projecte.
El dia 11 de maig, vam actuar per alumnes i familiars de l’Escola IPSE, on l’AMPA de l’escola havia organitzar el V Mercat de Primavera.
Acabada l’actuació vam oferir un taller, on els assistents van tenir l’oportunitat de pujar a alguna figura i conèixer in situ la nostra activitat.
Moltes gràcies, per convidar-nos a la vostra festa.
Sabíeu que a Vilafranca del Penedès hi ha un monuments dedicat als Falcons ? I sabíeu que va ser inaugurat l’any 1998 ?
Doncs, per celebrar el XVIè aniversari del Monument als Falcons de Vilafranca, la mateixa colla de la ciutat, ens van convidar a gaudir d’una jornada falconera a terres de vins i caves.
El passat dissabte 3 de maig, a les 12h ja estàvem els Falcons de Barcelona a Vilafranca, preparant-nos per un dia de sol i figures.
Després de l’acollida al seu local d’assaig i de fer un petit repàs a les figures preparades, vam iniciar una petita cercavila fins a la Plaça del Penedès, animat pels grallers i tabalers d’ambdues colles.
Durant la cercavila, vam fer una escala caminada i per entrar a plaça, dues quadrigues i una quadriga coronada. Un cop a plaça vam iniciar les actuacions amb una escala de 8 de germanor, és a dir, intercalant falconers d’ambdues colles per a fer la figura. Amb una plaça assolellada i amb molts espectadors, vam començar les figures preparades, intercalant una figura de cada colla.
En acabar, vam fer-nos una fotografia tots plegats com a record d’aquell dia. I després d’un petit aperitiu a la mateixa plaça, vam tornar al local d’assaig, on vam celebrar un dinar de germanor.
Des dels Falcons de Barcelona sols ens queda felicitar als Falcons de Vilafranca per la gran jornada, pel bon ambient i per convidar-nos a celebrar amb ells el XVIè Aniversari del Monument als Falcons de la ciutat.
El passat diumenge 23 de març es va celebrar la festivitat de Sant Josep Oriol, patró del Barri del Pi de Barcelona. I els Falcons de Barcelona van ser presents al llarg de les diferents activitats realitzades aquell dia.
Per començar, quan les campanes de l'Esglèsia del Pi tocaven les 8h, iniciaren les primeres matinades de grallers i tabalers organitzades pels músics del Pi i acompanyats per les colles convidades. Una bona manera de recordar al barri que estàvem de Festa Major!
Un grapat dels nostres músics més matiners i d'alguns falconers més, vam participar en el recorregut. Vam seguir els tabals que obrien la marxa per Cardenal Casañas, Boqueria, Rauric, Ferran, Banys Nous, Baixada de Santa Eulàlia, Sant Sever, Plaça Sant Felip Neri, Montjuïc del Bisbe, Bisbe, Plaça Nova, Arcs, Portal de l'Àngel, Cucurulla, Portaferrissa i Petritxol, acabant a la Plaça Sant Josep Oriol. Un gran recorregut que ha volgut recordar les botigues emblemàtiques i històriques que han hagut de tancar per manca de recursos i ajudes.
Cap a les 10h va ser la tradicional plantada de gegants a la plaça, amb les diferents colles de la Ciutat i convidats dels Països Catalans, que també van ser-hi presents.
A les 11h va tenir lloc la nostra actuació. Damunt de l'escenari i amb l'Esglèsia del Pi com a teló de fons vam fer una serra, 2 vols de quatre acompanyats de de vols de 3, dos avets, 6 piràmides de drets, una pira 5-4 acompananyada de dos pires 2-2, i l'escala de 8.
En acabar vam sortir plegats en cercavila, acompanyant el gran nombre de colles geganteres d'enguany. En aquesta cercavila, va participar el nostre Niku, portat per la canalla i no tan petits. Al llarg del passeig pel barri vam fer l'escala caminada, 3 ventalls, pilars de 2 i de 3, 3 planxes amb 2 ventiladors i dues pires 4-3.
A quarts d'una arribarem altre cop a la plaça, on els gegants amfitrions van fer el seu ball. Com a cloenda, tots els gegants vam participar en una ballada conjunta on el Niku es va fer lloc entre les faldilles dels més grans.
Com sempre, ha estat un plaer participar en una jornada tan carismàtica i acollidora, en un marc incomparable de la nostra Ciutat.
Ja estem esperant la festa de l'any vinent!!!
Com ja és habitual la colla de Falcons de Barcelona inicià la seva temporada falconera durant les festes d’hivern de la Ciutat Comtal: Santa Eulàlia.
Després d’un exitós 2013 on van celebrar el desè aniversari i després d’aconseguir grans figures, la Pira 5-5, l'Escala de 9 i el vol de 5 entre d’altres, els de la faixa vermella han començat la temporada a un gran nivell.
Només han calgut un parell d'assaigs per demostrar que els barcelonins no volen que el que van aconseguir l'any passat sigui fruit només d’un any sinó repetir les mateixes figures en més places que en el 2013.
La diada de Santa Eulàlia no va començar amb bon peu, ja que poc abans de l'inici, va caure un xàfec de 15 minuts que semblava que fes perillar l'actuació; però el núvol va passar i es van enfaixar a plaça Nova on iniciaren la cercavila camí de plaça Sant Jaume per fer l'actuació.
La colla va exhibir diferents vols de 3 i un de 4 a més de 3 planxes amb ventiladors. Un cop fetes les figures a la plaça Nova enfilaren el carrer del Bisbe amb 2 sèries de 3 quadrigues i entraren a Sant Jaume amb diferents pilars de 3 i de dos.
Un cop a dalt de l'escenari la colla va oferir una gran exhibició.
Van iniciar l’actuació amb una Serra d’onze puntes, amb tota la canalla petita de la colla, i curiosament, el mateix nombre d'anys que porten actuant a les Festes de Santa Eulàlia. Com a destacable, remarcar la ja habitual Escala de 8 i la primera Pira 5-4 feta en la primera actuació de la temporada. Van acompanyar a aquestes 3 figures, els 2 Avets, les Planxes, el Supervol i les Piràmides.
Per altra banda, la colla barcelonina va dedicar, molt emotivament, l'actuació a una de les seves joves falconeres que va patir un greu accident.