Cada any, per la Diada dels Falcons de Barcelona es convida a una colla de falcons i a unes quantes pertanyents a la Casa dels Entremesos per a celebrar conjuntament l’esdeveniment amb una cercavila.
Els convidats falconers d’enguany van ser els Falcons de Piera, que porten la faixa també de color vermell; però amb una senyera brodada a la faixa. I les colles convidades de la Casa dels Entremesos van ser els Gegants de la Barceloneta, els Gegants del Casc Antic, els Gegants del Pi, els Gegants de Sant Jaume, els Gegants de la Plaça Nova i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda.
La cercavila va sortir des de la plaça de les Beates, on hi ha la Casa dels Entremesos (seu dels Falcons de Barcelona entre d’altres entitats).
Va anar fins La Rambla i va tornar passant per la plaça de Sant Jaume, moment en què es va aprofitar per fer una Escala de 8 de germanor amb els companys de Piera. El recorregut va acabar a l’avinguda de Francesc Cambó i davant del mercat de Santa Caterina es va fer l’actuació de les diferents entitats.
Els Falcons de Barcelona vam donar portar el següent repertori de figures: A la cercavila vam fer diferents Pilars de 3, unes quantes Quàdrigues, 3 Planxes amb 2 Ventiladors, la Piràmide de 4 drets amb dues de 3 i una entrada espectacular a la plaça de Sant Jaume amb 6 Pilars de 3 caminats i 10 Pilars de 2. A l’actuació vam donar el màxim amb l’Escala de 8, la Pira 5x4 acompanyada de dues 3x3, el Ventall de 3 amb dos de 2, el Vol de 5, la Serra amb Pilar de 3 i 10 puntes, l’Avet de 8 acompanyat de 2 Avets de 5 i per finalitzar, el Pilar de 4 aixecat per sota, net i girat. En acabar,
vam fer un pica-pica a la plaça de les Beates amb tots els convidats per recuperar forces i amb la companyia dels Trinigallaos que van amenitzar la cloenda de la celebració.
Com ve essent costum últimament per La Mercè, abans del matí casteller de diumenge va tenir lloc el matí falconer. L’única diferència als altres anys és que no va haver-hi colla convidada ja que el dia anterior es va fer la trobada de colles falconeres.
Per aquest motiu vam voler repetir les figures del dia anterior per a consolidar la millor actuació de la nostra història.
El matí falconer el vam començar com sempre a la Catedral per dirigir-nos en cercavila cap a la plaça Sant Jaume on actuaríem a dalt de l’escenari. La plaça estava plena de gom a gom. Una injecció de motivació per a tots els falconers i falconeres que ens feia conscienciar que no podíem decebre al públic present. La colla tenia la preocupació que l’esgotament dels dos dies anteriors passés factura i no es pogués dur a terme tot el repertori que teníem preparat.
Gràcies a la constància, el treball i l’esforç fet durant tota la temporada va fer que sortíssim de la plaça exitosament amb la millor actuació i la més complerta dels nostres 10 anys amb el següent repertori de figures: Serra de 8 puntes amb pilar de 3, Pira 5x5, 3 planxes amb 3 ventiladors, Escala de 9, Piràmide de 4 drets amb 4 Piràmides de 3, Avet de 8 acompanyat de 2 avets de 5, Vol de 5 i Pilar de 4 aixecat per sota net i girat. L’anècdota va arribar a la meitat de l’actuació, quan la nostra mascota (el Niku) va ensenyar el seu ball al públic present.
Enguany la Trobada de colles es va celebrar a Barcelona dins del marc de les Festes de La Mercè, concretament dins dels actes de la 18a Mostra d’Associacions de Barcelona.
La XII Trobada va consistir en la divisió de les 10 colles assistents en dues cercaviles (5 colles per cercavila: els Falcons de Llorenç del Penedès, els Falcons de Piera, els Falcons de Barcelona, els Falcons de Malla i els Falcons de Vallbona d’Anoia van sortir des de la Catedral; i els Falcons de Vilafranca del Penedès, els Falcons de Vilanova i la Geltrú, els Falcons de Castellcir, els Falcons del Riberal i els Falcons de Capellades van sortir des del Palau de la Virreina) i van finalitzar el seu recorregut a la Plaça de Catalunya on cada colla va dur a terme les millors figures que van poder.
Els Falcons de Barcelona, com a amfitrions i per celebrar el nostre desè aniversari, no vam voler baixar el nivell ni en la cercavila, i d’aquesta manera, mentre ens dirigíem cap a la plaça de Catalunya, el públic va poder veure les Planxes amb ventiladors, les Quàdrigues, la Piràmide de 4 drets acompanyada per Piràmides de 3, els Pilars de 3 caminats, l’Escala de 4 caminada, i la Serra de 8 puntes amb pilar de 3. L’entrada a la plaça la vam fer amb 4 Pilars de 3 caminats i un seguit de Pilars de 2 fins a arribar al centre de la plaça. Una vegada vam estar totes les colles preparades ens esperaven 2 escenaris per a què cada colla pogués dur a terme les seves 3 millors figures del seu repertori PEL Pep Callau que presentaria l’acte amenitzant la Trobada.
Cal destacar que la colla barcelonina va sortir amb un gran sabor de boca perquè van poder descarregar amb molta solvència les 3 figures més complexes, difícils i boniques que tenen al seu repertori de figures: la Pira 5x5 (que portavem a plaça per primera vegada), el Vol de 5 (que cap colla havia descarregat mai en la història) i l’Escala de 9 (la segona que portàvem a plaça). Totes elles descarregades amb gran eufòria i alegria sobre l’escenari, ja que eren les millors figures que fèiem en tota la història dels Falcons de Barcelona. En concloure les 3 figures per colla, i abans d’abandonar la plaça, totes les colles vam fer una figura simultàniament: algunes van fer una Serra (o Fòcking), d’altres van fer Pilars de 3 i els barcelonins vam fer l’Avet de 8 amb 2 Avets de 4.
En acabar, totes les colles ens vam dirigir cap a l’escola Pere Vila (lloc d’assaig dels Falcons de Barcelona durant la segona part de la temporada) on vam fer un sopar de germanor al pati de l’escola amb totes les colles i seguidament vam continuar la festa amb un concert dels The Bombins (grup de rumba catalana clotenc) que va concloure la gran vetllada.
El Toc d’inici és l’acte d’obertura de les festes de La Mercè que consisteix en sortir amb una cercavila des del Palau de la Virreina i que arriba a la plaça de Sant Jaume on es fa una mostra dels diferents tipus de tradició popular que el públic barceloní podrà veure durant la Festa Major: gegants, capgrossos, bestiari, bestiari de foc, esbart i diables.
Aquest any ja ha sigut la 2a vegada que els Falcons de Barcelona participem en aquest acte, on fem una figura creada fa 2 anys especialment per a l’ocasió, el Trèvol: una construcció que recull les característiques que tenen les figures de Falcons i que va acompanyada amb una cançó composada expressament per aquesta figura.
Una vegada el Bou de Barcelona va fer el seu ball, els Falcons de Barcelona vam fer la figura de mostra que va agradar molt al públic present i va sortir d’allò més bé.
En concloure tots els balls, els Ministrils del Camí Ral (els músics del Toc d’inici) van tocar el Toc final (cançó que es toca per a què gegants, bestiari, etc. vagin abandonant la plaça) moment en què els Falcons vam aprofitar per fer un Pilar de 4 com a comiat i per a agrair al públic abundant la seva presència mentre la plaça començava a buidar-se. En acabar, vam anar al local (la Casa dels entremesos) per assajar les dues figures més grans que volíem portar a plaça durant el cap de setmana per poder celebrar “por todo lo alto” el nostre desè aniversari.
El passat dimecres 18 de setembre a la sala d’actes de la Casa dels Entremesos, es va presentar el Llibre dels 10 anys d’història de la colla, titulat: “2013: 10 anys de Falcons de Barcelona”. La presentació va comptar amb la presència de: el Sr. Xavier Cordomí (president de la Casa dels Entremesos), Sr. Pere Rovira (president de Falcons de Barcelona), el Sr. Raimon Cervera (Coautor del llibre), el Sr. Francesc Fabregat (Director de Festes i Participació Cultural de l’Institut de Cultura de Barcelona) i el Sr. Carles Agustí (Comissionat de Participació Ciutadana i Associacions de l’Ajuntament de Barcelona).
En primer lloc Xavier Cordomí va donar la benvinguda en nom de la Casa dels Entremesos a les més de 100 persones assistents a l’acte i va felicitar a la colla pel llibre i pels èxits aconseguits en aquest 10 anys. Tot seguit el president de la colla va fer una petita intervenció explicant els detalls de l’inici de la creació de la colla a Barcelona i agraint a la Presidenta de Falcons de Piera que els va motivar perquè és crees una colla a Barcelona.
Un cop donada la benvinguda, Raimon Cervera, coautor, va fer la presentació del llibre amb un to humorístic com la retransmissió d’un partit de futbol: va començar amb l’alineació, donant gràcies al suport rebut de col·laboradors en les diferents parts del llibre. Seguidament va explicar la primera part al públic present donant a conèixer com s’havien posat d’acord amb ell i l’estructura del llibre (inici dels Falcons a Catalunya, els 10 anys de colla amb les diferents entrevistes als caps de colla i al president, la canalla i els músics.. Acte seguit fer la mitja part, on va parlar una mica de ell i com havia conegut el president dels Falcons de jove.
A la segona part va recitar unes petites frases de la història dels 10 anys. Per acaba en el temps afegit llegit les últimes línies del apartat de la cap de colla actual: “Així, quan aquestes pàgines siguin ja negre sobre blanc, el tram final del 10è aniversari estarà en plena efervescència. Durant l’agost hauran tornat els assajos, després les colònies a Viladrau… —Haurem fet o estarem a punt de fer l’escala de 9— s’aventura la Cristina—. La Pira 5/5 està una mica verda… —Però les jornades a venir són apassionants. Ens impulsaran a tot! El dia 20 de setembre, Toc d’Inici. Comença la Mercè del desè aniversari. El dissabte 21, Barcelona acollirà la XII Trobada Anual de Colles, i aquest llibre veurà la llum. I l’endemà, actuació de Festa Major en solitari a la plaça de Sant Jaume. “
Per concloure l’acte i abans de passar a la copa de cava per celebrar la presentació del llibre i els 10 anys dels Falcons de Barcelona. Francesc Fabregat i Carles Martí, representants de l’Ajuntament de Barcelona, agraïren la feina que han fet i fa la colla a la cultura i al associacionisme de la ciutat.
El passat 27 de juliol, els Falcons de Barcelona vam anar amb el Niku (la nostra mascota) fins a Vilanova, on havia estat convidat a participar de la V Mostra de Bestiari Infantil festiu.
Era una gran mostra, ja que hi participaven fins a 19 elements del bestiari, que pertanyien a 15 tipologies diferents. Els més menuts de la Colla van ser els encarregats de fer-lo ballar pels carrers de Vilanova i els més grans el seguíem acompanyant-lo en el ball o fent figures de Falcons, que van aconseguir molts aplaudiments de la gent allà reunida.
Gràcies a tots els que ens vau acompanyar!