Please select your page
Catalan Basque Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Portuguese Romanian Russian Spanish

Les figures dinàmiques requereixen una mica més d’equilibri que algunes d’estàtiques, ja que són construccions amb moviment. La característica principal d’aquest tipus de figures és que una vegada carregades, giren o caminen.


Els ventalls són pilars amb un nen a cada costat agafats d’un braç pel segon i subjectats per la faixa pel baix. Quan els nens estan assegurats, el ventall gira unes quantes vegades. Els Falcons de Barcelona acostumen a fer ventalls en cercaviles, tot i que també se’n fan en alguna actuació.


Els Falcons de Barcelona van inventar aquesta figura amb motiu de la seva adhesió al Toc d’Inici de les Festes de la Mercè. A més a més, també es va crear una cançó específica per acompanyar aquesta construcció. La figura està composta de tres piràmides de drets de 3, unides pel component central de cada base, que estan agafats entre ells envoltant un pilar de 3. Una vegada carregada, es descarreguen les piràmides de drets deixant lluir el pilar que obre i gira abans de ser descarregat. La curiositat d’aquesta construcció és que es munta a ritme de la música i a l’hora de carregar-la es fan tres aletes: una per a les quatre enxanetes (les tres de les piràmides i la del pilar), una altra perquè obrin els dosos de les piràmides i la tercera perquè obrin els baixos.


Aquesta figura és una creació dels Falcons de Barcelona pensada per caminar durant les cercaviles.

La base la formen quatre persones: dues al davant i dues al darrere, una al costat de l’altra, dos components més al damunt de quatre grapes, i finalment puja l’enxaneta. Llavors la figura comença a caminar. Es pot augmentar el nivell de dificultat i d’impressió canviant l’enxaneta per un pilar de 2.

 


La figura està composta per un pilar de 3 i les planxes que l’envolten. Les planxes són conjunts de tres o quatre falcons agafats al voltant del pilar. Darrere dels components del cercle central n’hi ha un altre que agafa de les cames el tercer component agafat a la persona del cercle central. Una vegada carregat tant el pilar com les planxes, giren tots plegats cap a la dreta fins a completar una volta sencera. En aquest moment es comença a descarregar la figura.


Al món falconer, com al casteller, hi ha diverses alçades de pilars (de 2, de 3, de 4, etcètera). Però, a diferència dels castells, els falcons fan els pilars sense pinya, tot i que per fer pilars aixecats per sota es requereix una pinya que pugi el pilar, una vegada està aixecat tot el pilar, la pinya s’ajup perquè llueixi mentre gira.


La Casa dels Entremesos Amb el suport de

                                              FECPTBV2            

Amb la col·laboració de

 comerciants sant peremesbaix

UA-23813345-1