Please select your page
Catalan Basque Chinese (Simplified) English French German Italian Japanese Portuguese Romanian Russian Spanish

Les figures complementàries són construccions que acompanyen les figures, ja siguin o bé una construcció totalment diferent (com les que us descrivim a continuació) o bé la mateixa estructura però a petita escala com els miniavets o les pires de com a molt 3x3. Ambdós casos tenen l’objectiu de fer lluir més la figura principal i fer més partícips els membres de la colla.


El ventilador és una figura dinàmica que complementa les planxes. Només tres persones constitueixen aquesta figura tan complexa, que parteix d’un falcó que va dempeus mentre que un altre hi puja a coll i, finalment, un tercer es posa al davant subjectant-se únicament per les aixelles dels turmells de qui va a coll (que queda completament estirat) i agafant-se amb les cames de la cintura de qui va dempeus. Un cop tothom és al seu lloc, la figura gira conjuntament amb les planxes.


Aquesta figura requereix molt d’equilibri; per això és difícil augmentar-la de nombre de pisos. El piravol està format per tres components, comptant l’enxaneta. L’estructura d’aquesta construcció és com la del pilar (un sobre l’altre), però, en lloc d’estar completament dempeus, els components estan amb l’esquena acotada (excepte l’enxaneta que es posa completament dreta) i col·locats sobre les lumbars del de sota. En alguns casos acompanyen els avets i en altres es fan en cercaviles sense acompanyar cap figura.


El paó va sorgir de la creativitat dels componentsde la colla barcelonina. Aquesta figura intenta simular un paó amb la cua oberta. No és una construcció espectacular per la seva alçada, sinó per l’equilibri que requereix. La base està formada per tres persones: dues de genolls a banda i banda d’una tercera que està dempeus i recolzada sobre les que estan de quatre grapes. A partir d’aquí, un falcó puja sobre l’esquena de la persona que és al mig, on sosté un nen a cada banda que, a la vegada, estan recolzats en un altre falcó col·locat horitzontalment. S’acostuma a presentar a plaça combinada amb altres figures, com ara amb unes piràmides de drets o uns avets


Són figures complementàries que acompañen les figures, amb la mateixa estructura però a petita escala, miniavets o pires de com a molt 3x3. L’objectiu és fer lluir més la figura principal i fer partícips tots els membres de la colla.


És la figura més recent que s’ha incorporat, actualment es fa a dins de la serra, ja que l’estructura de la base de totes dues figures és la mateixa. Així doncs, veurem que a la figura, si partim d’una base de quatre falcons, hi haurà un component menys a cada pis que pugi, i queda un 4-3-2-1. L’estrella es pot fer en actuació sense estar incorporada a la serra i, a més, també es pot augmentar de pisos.


La Casa dels Entremesos Amb el suport de

                                              FECPTBV2            

Amb la col·laboració de

 comerciants sant peremesbaix

UA-23813345-1